Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΜΑΚΡΗΣ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ Η συγχώνευση «τρώει» τις εφημερίες

«Δεν θα επιτρέψουμε κατάργηση λειτουργιών των ΚΥ της περιοχής. Αντίθετα, θα αγωνιστούμε για την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του δήμου Μαραθώνα»,δήλωσε στο «Ρ» o Μιχάλης Ζαχαρίας, μέλος της ΛΕ Ν. Μάκρης.
Μαραθωνοδρόμοι πρέπει να γίνουν γιατροί και εργαζόμενοι για να μετακινούνται στο συνεφημερεύον Κέντρο Υγείας Ραφήνας
Τις εφημερίες των Κέντρων Υγείας Νέας Μάκρης και Σπάτων - και μάλιστα λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου - «καταπίνουν» οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων στο όνομα της «οικονομίας κλίμακας» όπως υποστηρίζει η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.
Σε εφαρμογή του άρθρου 30 του εφαρμοστικού νόμου για την Υγεία 4052/2012, που προβλέπει την κατάργηση του Παιδοψυχιατρικού νοσοκομείου - το οποίο διασυνδέθηκε με το Σισμανόγλειο - η Διοικήτρια Ολγα Οικονόμου των διασυνδεόμενων νοσοκομείων, αποφάσισε τη συνεφημέρευση των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) Νέας Μάκρης και Σπάτων με το ΚΥ Ραφήνας που βρίσκεται στο χώρο του Παιδοψυχιατρικού νοσοκομείου. Αυτό, όπως αναφέρεται και στην απόφαση, σημαίνει ότι τα δύο ΚΥ Νέας Μάκρης και Σπάτων θα λειτουργούν μόνο μέχρι τις 3 μ.μ., αντί για όλο το 24ωρο, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Μετά τις 3 μ.μ. το ΚΥ Ραφήνας θα λειτουργεί ως Κέντρο συνεφημέρευσης, με «ιατρικό προσωπικό και των τριών ΚΥ, βάσει προγραμμάτων εφημεριών που θα καθορίζονται απ' το Συντονιστή Διευθυντή». Επίσης, «τα προγράμματα του υπόλοιπου προσωπικού θα καταρτίζονται από τους υπεύθυνους αντίστοιχων υπηρεσιών του ΚΥ Ραφήνας σε συνεργασία με τον Συντονιστή Διευθυντή». Μ' άλλα λόγια, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γίνουν ... Μαραθωνοδρόμοι για να προλαβαίνουν.
Η απόφαση πάρθηκε στις 29.3.2012 και έπρεπε να τεθεί σε ισχύ απ' τις 4.4.2012, παρότι το Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) του δήμου Μαραθώνα είχε πάρει - μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης - ομόφωνη απόφαση με την οποία ζητούσε την ενίσχυση των ΚΥ της περιοχής, ώστε να λειτουργούν πλήρως όλο το 24ωρο. Μάλιστα, προχτές μέλη της Λαϊκής Επιτροπής (ΛΕ) Νέας Μάκρης μετέφεραν την απόφαση του ΔΣ, πλαισιωμένη και με 4.876 υπογραφές κατοίκων, στο Σισμανόγλειο. Η Διοικήτρια, σαν να μην είχε υπογράψει την απόφαση της 29.3.2012 έδινε υποσχέσεις για τη λειτουργία του ΚΥ Ν. Μάκρης μέχρι τις 8 μ.μ. με γιατρό του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Υγείας) - που σημαίνει με συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό - και 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Σπάτων.