Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Δελτιο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης για τούς Χ.Υ.Τ.Α

                                            
 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Προτάσεις φιλολαϊκής διεξόδου από τη Λαϊκή Συσπείρωση
Τις θέσεις  της Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής παρουσίασαν στο χώρο του ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων στον οποίο περιόδευσαν ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θανάσης Παφίλης με τον υποψήφιο δήμαρχο Φυλής Δημήτρη Τσιουμπρή, καθώς και στην Ανατολική Αττική  στο χώρο της κατασκευής του ΧΥΤΑ του Γραμματικού ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γκίοκας και ο υποψήφιος Δήμαρχος Μαραθώνα Νίκος Στεφανίδης στα πλαίσια της παρέμβασης της παράταξης για το «θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.»
Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και Βουλευτής Γιάννης  Γκιόκας και ο υποψήφιος δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μαραθώνα Νίκος Στεφανίδης συναντήθηκαν και συζήτησαν με κατοίκους και  μέλη της «συντονιστικής επιτροπής αγώνα κατά του ΧΥΤΑ» στην πλατεία του Γραμματικού .Στη συνέχεια περιόδευσαν στο ΧΥΤΑ όπου συζήτησαν με εργαζόμενους στην κατασκευή του έργου.
Μετά το τέλος των συναντήσεων δήλωσαν μεταξύ άλλων  τα εξής
«Η πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, με ευθύνη και συνειδητή πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και με τη στήριξη ΣΥΝ            ΚΑΙ ΛΑ.Ο.Σ. έχουν οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα όλη την Αττική.
Ταυτόχρονα προωθείται η καταστροφική καύση απορριμμάτων με επικίνδυνες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και τεράστιο κόστος κατασκευής και λειτουργίας που επιβαρύνει τους εργαζόμενους στα λαϊκά στρώματα. Τεράστιες ευθύνες έχουν και οι δήμαρχοι και νομάρχες ΠΑΣΟΚ –ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ γιατί έχουν στηρίξει και έχουν συμβάλει στο να φτάσουμε στα σημερινά αδιέξοδα»
Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων όπως αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων στη συνέντευξη τύπου είναι:
Η Λαϊκή Συσπείρωση τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και για τους Δήμους Μαραθώνα και Φυλής θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα που κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής για έναν άλλο τύπο ανάπτυξης που θα εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα μονοπωλιακών και άλλων  κύκλων.
Αναζήτηση χώρων επεξεργασίας και διάθεσης των αποβλήτων και εκτός των ορίων Αττικής .
Είμαστε αντίθετοι και στη χωροθέτηση στις περιοχές του Γραμματικού και Κερατέας, γιατί η Αττική δε χωράει άλλο.
Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί από το κράτος και όχι από ιδιώτες και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτεραιότητες του σχεδιασμού θα είναι Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή ,επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης ,μηχανική ανακύκλωση ,κομποστοποίηση),ασφαλή υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται.
Διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και των ιατρικών αποβλήτων ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα.
Εκπόνηση και άμεση υλοποίηση ολοκληρωμένου εθνικού σχεδιασμού για τα επικίνδυνα απόβλητα.Με χωροθέτηση και επιλογή μεθόδων για τις μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσής τους με κριτήριο την προστασία της υγείας , του περιβάλλοντος και του λαϊκού εισοδήματος και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.
Τέλος ο Γιάννης Γκιόκας και ο Νίκος Στεφανίδης κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής να μην υποστείλουν τη σημαία του αγώνα και ταυτόχρονα να βγάλουν συμπεράσματα από τα προηγούμενα  χρόνια και τους αγώνες που αναπτύχθηκαν στους οποίους μόνο το ΚΚΕ και οι δυνάμεις που συγκροτούν σήμερα τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είχαν τις πιο καθαρές θέσεις και στάθηκαν δίπλα τους με συνέπεια. Επίσης να σκεφτούν ότι η όποια αποχή δεν έφερε κανένα κέρδος σε αυτόν τον αγώνα. Σήμερα χρειάζεται να ενισχυθούν  αποφασιστικά οι δυνάμεις της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ τόσο στην περιφέρεια όσο και στο Δήμο του Μαραθώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου