Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Νέα Μάκρη,μια αξιόλογη αγωνιστική πρωτοβουλία

Στιγμιότυπο απο την εξόρμηση

Κάλεσμα σε κοινή δράση απευθύνει η Αγωνιστική Γυναικεία Ομάδα Νέας Μάκρης - Μαραθώνα της ΟΓΕ, στους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής. Η δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι γυναίκες της Ομάδας της ΟΓΕ με το μοίρασμα του καλέσματος και τη συζήτηση με τους καταστηματάρχες, αναδεικνύει πως η κοινή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που συναντούν, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και τα μικρομάγαζα.Είναι χαρακτηριστικός ο ευρηματικός τρόπος με τον οποίο απευθύνονται για την οργάνωση της πάλης αναδεικνύοντας ακριβώς αυτό που ενώνει τους λαϊκούς ανθρώπους ενάντια στον κοινό αντίπαλο, αποτυπωμένος στο κείμενο του καλέσματος που έχει ως εξής:
«Αγαπητή/έ φίλη/ε καταστηματάρχη,
Είμαι μια γυναίκα που σίγουρα έχει μπει στο μαγαζί σου και αυτό το καλοκαίρι μπορεί να μην μπει.
Ξέρω ότι περνάς δύσκολα. Ο τζίρος έχει πέσει, οι επιταγές λήγουν.
Ξέρω ότι σε πιέζουν τα μεγαλοκαταστήματα. Ξέρω ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και συζητάνε και για άνοιγμα τις Κυριακές.
Λυπάμαι που η πόλη μας δεν έχει ανάπτυξη... Λυπάμαι που έπαψα να καταναλώνω... Θέλω να αγοράσω... Μου λείπουν πολλά...
Αλλά σκέψου!
Η οικοδομή τελειώνει...

Η τουριστική περίοδος συρρικνώνεται...Η ανεργία φουντώνει...
Είμαι και εγώ θύμα της.
Και εσύ και εγώ έχουμε προβλήματα, και εσύ και εγώ ξέρουμε ποιος φταίει γι' αυτά.
Φταίει η πολιτική που εφαρμόζεται και μας κάνει φτωχότερους. Γι' αυτή την οικονομική κρίση δεν φταις ούτε εσύ, ούτε εγώ. Εμάς όμως καλούν να την πληρώσουμε.
Μαζί πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.
Εμπρός λοιπόν, μαζί να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική.
Εσύ πρέπει να παλέψεις και για μένα να έχω μεροκάματο, δωρεάν δημόσια Υγεία και Παιδεία. Σύνταξη με αξιοπρέπεια, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.
Κι εγώ να παλέψω για να στηρίξω εσένα».
Ερχονται τα χειρότερα
Ενα απο τα πολλα μαγαζιά που βάζουν λουκέτο
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και στην περιοχή της Νέας Μάκρης, είναι το πλήθος των ενοικιαστηρίων και των πωλητηρίων στις βιτρίνες των άδειων μαγαζιών. Πολλά από αυτά παραμένουν ξενοίκιαστα ακόμα και πάνω από ένα χρόνο. Η κίνηση συνολικά στα καταστήματα είναι μειωμένη, παρά το γεγονός ότι οι μήνες του καλοκαιριού είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, μια περίοδος ευνοϊκή για την περιοχή, λόγω της τουριστικής κίνησης. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που παρατηρείται το φαινόμενο να κλείνουν καταστήματα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Εργαζόμενοι και επαγγελματοβιοτέχνες εκτιμούν πως τα χειρότερα θα έρθουν με το τέλος της τουριστικής περιόδου, το φθινόπωρο. Τα προβλήματα αναμένεται τότε να οξυνθούν απότομα και να εκδηλωθούν με μεγαλύτερη ένταση, να αγγίξουν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό επαγγελματοβιοτεχνών. Σημαντικός είναι ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων γυναικών που διατηρούν ένα μικρό κατάστημα, που λειτουργεί συμπληρωματικά στο οικογενειακό τους εισόδημα. Η κατάσταση όμως που διαμορφώνεται, οδηγεί τα μικροκαταστήματα αυτά στο κλείσιμο και τις ιδιοκτήτριές τους στην ανεργία.
Η επίθεση κυβέρνησης - ΔΝΤ - ΕΕ, με τη συμφωνία ΝΔ και ΛΑΟΣ, στα δικαιώματα των εργαζομένων, πλήττει αναπόφευκτα και τους αυτοαπασχολούμενους. Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, η μείωση των μισθών, η ολοκληρωτική μετατροπή της Παιδείας και της Υγείας σε εμπορεύματα, φέρνουν τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με σοβαρά εμπόδια στην προσπάθειά τους να καλύψουν ακόμα και τις βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες τους. Τα μικρά μαγαζιά δεν είναι δυνατό να μείνουν ανεπηρέαστα από τη θύελλα των αντεργατικών μέτρων. Ο τζίρος τους διαρκώς συρρικνώνεται ενώ τα χρέη τους μεγαλώνουν. Οι συνθήκες του ανταγωνισμού με τα μονοπώλια, η πίεση που δέχονται από τα μεγαλοκαταστήματα, αναγκάζουν αρκετά από αυτά να βάλουν λουκέτο. Ολ' αυτά αποτυπώθηκαν στην εξόρμηση της Ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ μέσα από τη συζήτηση με τους μικρομαγαζάτορες για την αναγκαιότητα οργανωμένης συμμετοχής στους αγώνες για την ίδια τους τη ζωή.
Η πρωτοβουλία της Αγωνιστικής Ομάδας Γυναικών Νέας Μάκρης - Μαραθώνα της ΟΓΕ αναδεικνύει πως εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι είναι και οι δύο θύματα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν έχουν κοινή αιτία. Η μόνη διέξοδος είναι ο κοινός αγώνας, προκειμένου να μη φορτώσει το κεφάλαιο στις δικές τους πλάτες τα βάρη για την έξοδό του από την οικονομική κρίση. Η δημιουργία μιας λαϊκής συμμαχίας, ενός κοινού μετώπου των εργαζόμενων, των μικρών και μεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, της νεολαίας, των γυναικών, ενός μετώπου που θα παλέψει για να ανατρέψει αυτή την πολιτική.

πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου