Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ:Το ΚΚΕ και θέλει και μπορεί. Εμπιστευθείτε μας.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι, γυναίκες. Μισθωτοί επιστήμονες, εργάτες της Τέχνης, του Πολιτισμού.Η ψήφος έχει πολιτικό χαρακτήρα και πολιτικό αποτέλεσμα. Μην το ξεχνάς. Ψηφίζεις με κριτήριο τα βάσανά σου, τις στερήσεις, την ανασφάλεια που νιώθεις για το αύριο και μεθαύριο, το δικό σου και πάνω απ' όλα των παιδιών και των εγγονών σου.
Και αν ακόμα μέχρι προχτές δεν είχες αποφασίσει τι θα κάνεις, και αν ακόμα μέχρι προχτές ένιωθες ότι δεν έχεις τη δύναμη να καταδικάσεις το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, πάρε υπόψη σου ένα πράγμα: Οτι
στην κάλπη θέλουν να φτάσει ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο αγρότης, ο αυτοαπασχολούμενος γονατισμένος, ηττημένος, φοβισμένος μέχρι θανάτου. Τρίβουν τα χέρια τους με τα πακετάκια με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Αφού ο εκβιασμός των πρόωρων εκλογών δε φαίνεται να πιάνει, ελπίζουν τα πιάσει ο εκφοβισμός για αποσταθεροποίηση.
Με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δίνεις καθαρή απάντηση και σ' αυτούς που δε διστάζουν να χρησιμοποιούν ή να αξιοποιούν το οποιοδήποτε μέσο, προκειμένου να αλλοιώσουν τη λαϊκή συνείδηση.
Αυτοί πρέπει να είναι φοβισμένοι την επόμενη Δευτέρα το πρωί και όχι ο λαός, που ως πλειοψηφία μπορεί να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο, να φέρει τα πάνω κάτω, αν πιστέψει στη δύναμή του.
Η οδός Αλεξάνδρας
Το κουράγιο και το σθένος του λαού αναμετράται σ' αυτές τις εκλογές και πρέπει να νικήσει, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα εμπρός με το ΚΚΕ, τη «Λαϊκή Συσπείρωση».Τα πράγματα ήρθαν έτσι και οι εκλογές της 7ης του Νοέμβρη να διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στις τρέχουσες εξελίξεις. Η ψήφος θα δείξει αν ο λαός θεωρεί σωτηρία το Μνημόνιο ή βαρβαρότητα, αν ο λαός θέλει συνέχιση της ίδιας πολιτικής που έχουμε γνωρίσει για 20 ολόκληρα χρόνια, ή θέλει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης φιλεργατικό, φιλολαϊκό.
Το κυριότερο: Κρίνεται αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα βάλει φρένο στα χειρότερα, θα δημιουργήσει δυναμική ή θα πάμε ακόμα πιο πίσω, νομιμοποιώντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Θέλουν το λαό παθητικό και μοιρολάτρη
Η κρίση δεν είναι ελληνικό προϊόν, ούτε γέννημα της διαφθοράς και «λαμογιάς» που αρέσκονται να λένε η κυβέρνηση και η ΝΔ, για να κρύψουν την κύρια και βασική αιτία. Είναι κρίση που έρχεται ύστερα από υπερσυσσώρευση κεφαλαίων, κερδών και εμπορευμάτων.
Η ΕΕ στη σύνοδό της ομολόγησε ότι περιμένει νέο κύμα κρίσης, γι' αυτό και τσακώθηκαν τα κράτη - μέλη μεταξύ τους ποιος θα φορτώσει την κρίση στον άλλο, πώς θα μοιράσουν οι αστικές τάξεις μεταξύ τους τα κέρδη και τις ζημίες. Για τη ζωή των λαών δεν υπήρχε καμία διαμάχη. Συμφωνούν όλοι μαζί, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι, στις ατελείωτες, χωρίς ημερομηνία λήξης θυσίες των λαών.
Και αν το μνημόνιο τυπικά λήξει, θα έχουμε νέο Μνημόνιο διαρκείας. Θα κληθεί ο ελληνικός λαός, όπως και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, να θυσιάζονται στο βωμό των αριθμητικών δεικτών των ελλειμμάτων και χρεών, στο κυνήγι της βάρβαρης ανταγωνιστικότητας. Οχι στην Πράσινη Βίβλο της ΕΕ, που οδηγεί το όριο συνταξιοδότησης στα 68 ακόμα και ως τα 70. Οχι στους μισθούς πείνας για τους νέους ανθρώπους.
Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα της συγκέντρωσης
Eurokinissi
Ο πρωθυπουργός θέλει πάση θυσία να υποκλέψει την ψήφο του λαού με εκβιασμό, με τρομοκρατία περί χρεοκοπίας, τον θέλει παθητικό, μοιρολάτρη, υποταγμένο, για να μπορεί να περηφανεύεται στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον ότι έχει το λαό στο τσεπάκι του.Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι ανάμεσα σ' αυτούς που νιώθουν την πιο ισχυρή απογοήτευση, που αισθάνονται ως και έκπληκτοι για τις εξελίξεις, είναι τα εργατικά, λαϊκά στρώματα που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, που το ψηφίζουν. Δεν μπορούν να φανταστούν πόσο έπεσαν έξω. Ψάχνουν να βρουν αιτία, τι φταίει, αν ο γιαλός είναι στραβός, ή στραβά αρμενίζει το ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο ισχύει. Η αρχή δεν είναι το Μνημόνιο. Προ πολλού το ΠΑΣΟΚ, ειδικά από τις αρχές της 10ετίας του '90, έγινε δύναμη στήριξης του αστικού πολιτικού συστήματος, του καπιταλισμού.
Εμείς δε σας ζητάμε να δώσετε λογαριασμό τι κάνατε χτες και προχτές, όμως σήμερα το τι αποφασίζετε κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις άμεσες εξελίξεις.
Ο Γ. Παπανδρέου, όταν υπέγραφε το Μνημόνιο, έβαλε και μια άλλη κρυφή υπογραφή ότι ο ελληνικός λαός όχι μόνο δε θα αντιδράσει αλλά θα προσφερθεί να χάσει περισσότερα από ό,τι του ζητάνε. Να γίνει εθελοντικά θύμα και τροφοδότης του κεφαλαίου. Διαβεβαίωσε την τρόικα ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί καλύτερα από τη ΝΔ να δώσει ανάσα στο καπιταλιστικό σύστημα, να τσακίσει το εργατικό, λαϊκό κίνημα.

Να δεχτεί τα πάντα, από τη μείωση μισθών και συντάξεων μέχρι και την αποστρατιωτικοποίηση και ΝΑΤΟποίηση 21 νησιών στο Αιγαίο στο όνομα της συνδιαχείρισης. Μας απειλεί με εκλογές εθνικές και αν οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες πάλι με τον εκβιασμό και το πιστόλι στον κρόταφο θα πολιτευθεί. Καμιά υποχώρηση στον εκβιασμό, γιατί θα ανοίξουμε την όρεξη για νέο κύκλο απάνθρωπων πιέσεων.
Να ηττηθεί η στρατηγική που επιβάλλει νέα μέτρα
Ο Γ. Παπανδρέου δεν τρέμει την αμφισβήτηση του Α. Σαμαρά. Την τρέμει μπροστά στο προσωπικό στοίχημα ποιος είναι καταλληλότερος για να εφαρμόσει την ίδια πολιτική. Δε θα του ζητήσει η Κομισιόν λογαριασμό αν ο κ. Σαμαράς του αφαιρέσει κάποιες ψήφους. Αυτό που δε θέλει ο πρωθυπουργός και δεν το θέλει η Ευρώπη, είναι η λαϊκή συνείδηση και λαϊκή συσπείρωση κόντρα τις επιλογές του κεφαλαίου.
Το ΠΑΣΟΚ φοβάται ότι ο εκβιασμός και η τρομοκρατία δε θα συγκρατήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Γι' αυτό και ρίχνει στην αρένα δεύτερα ψηφοδέλτια με τάχα διαμαρτυρόμενους υποψήφιους που δηλώνουν όμως ότι αν εκλεγούν θα συνεργασθούν με την κυβέρνηση. Τι άλλη απόδειξη χρειάζεστε εκτός από αυτήν που προσφέρει ο κύριος Δημαράς, που εμφανίζεται ως αντιμνημονιακός με ένα χλομό και αμφιλεγόμενο λευκό, που προσέτρεξε να πάρει πράσινο φως από τον κ. Σαμαρά και την κ. Μπακογιάννη;
Στην πραγματικότητα, είναι ένα συνηθισμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να εγκλωβίσει δυσαρεστημένους για να τους ξαναφέρει στο ΠΑΣΟΚ. Το πήγαινε - έλα που κάνει είναι γνωστό, τα ίδια έκανε και μετά τις εκλογές του 2002. Αφού κατέβηκε ως ΔΗΚΚΙ πήρε τις ψήφους και τις πέρασε ετσιθελικά στο ΠΑΣΟΚ. Τι αντιπροσωπεύει ο κ. Μητρόπουλος που κρύβεται πίσω από του ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη; Mε τις αποσκευές του ξεχασμένου παρελθόντος, όταν μάλιστα τις έχεις πετάξει στη θάλασσα, κανείς δεν μπορεί να ταξιδεύει στο σήμερα.
Πρέπει το κίνημα να ξεμπλέξει με τέτοιες αυταπάτες και με τις δυνάμεις που τρέφουν και καλλιεργούν τέτοιες αυταπάτες.
Να δυναμώσει το ΚΚΕ! Αυτή είναι η ρεαλιστική απάντηση του σήμερα, για να μπορούμε να μιλάμε πώς πάμε από εκεί και πέρα.
Αν δεν καταδικαστεί η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αν δεν ηττηθεί η στρατηγική της ΕΕ που θυσιάζει τα δικαιώματα του λαού στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου, η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί μετά τις εκλογές. Η επίθεση θα συνεχιστεί, ακόμα και αν μειωθεί το δημόσιο χρέος, για να διασφαλιστούν ακόμα περισσότερα κέρδη για το κεφάλαιο.
Κυβέρνηση και ΝΔ θα φορτώσουν στο λαό νέα βάρη, περικόπτοντας κρατικές δαπάνες για τα ασφαλιστικά ταμεία, τους ανέργους και τα νοσοκομεία. Καταργούν ήδη στην πράξη τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Εχουν ήδη δρομολογήσει νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, αύξηση των έμμεσων φόρων, των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες, του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά.
Αποτελεί αθλιότητα η προπαγάνδα ότι για τα ελλείμματα φταίει ο 13ος και 14ος μισθός, οι συντάξεις και η σταθερή δουλειά. Αυτές οι στοιχειώδεις κατακτήσεις αποκαλούνται ξεδιάντροπα αναχρονισμός και συντεχνιασμός.
Ο λαός δεν είναι υπεύθυνος και δεν πρέπει να πληρώσει για το χρέος.
Κριτήριο ψήφου όλα τα λαϊκά προβλήματα
Εμπιστευθείτε μας! Ας μας πείτε μία περίπτωση που πέσαμε έξω ή μιλήσαμε με υπερβολικό τρόπο. Δεν υπάρχει ούτε μία.
Eμείς δεν έχουμε καμιά εξάρτηση από τους επιχειρηματικούς ομίλους, δεν μας κρατάει στο χέρι κανείς, ούτε κόμμα, ούτε μηχανισμός, ούτε επιχειρηματίας. Η δέσμευσή μας είναι εθελοντική, διαχρονική, είμαστε στην άλλη όχθη, με την εργατική τάξη, τους μικρούς επιχειρηματίες, τους μικροϊδιοκτήτες αγρότες.
Είμαστε με τις γυναίκες που ανήκουν στα εργατικά, λαϊκά στρώματα και δέχονται τη χειρότερη επίθεση. Κάθε αντεργατικό βήμα, κάθε περικοπή κοινωνικών δαπανών, στις γυναίκες φέρνει μεγαλύτερα βάρη εξαιτίας της ανισοτιμίας τους. Είμαστε με τα παιδιά και τα εγγόνια των εργατών, των μικρών επιχειρηματιών και των φτωχών αγροτών, που ζουν και θα ζήσουν, ως ενήλικοι, ως οικογενειάρχες, πολύ χειρότερα από τους γονείς και τους παππούδες.
Δε χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα για τα λαϊκά βάσανα, τους φτωχούς και τους ταλαιπωρημένους. Είμαστε ένα με αυτούς. Πιστεύουμε στη δύναμη του δίκιου τους έναντι της ταξικής αδικίας. Ο λαϊκός παράγοντας είναι ο πρωταγωνιστής έτσι και αλλιώς είτε σε περιόδους υποχώρησης του κινήματος είτε σε περιόδους ανόδου. Ο λαϊκός παράγοντας καθορίζει τον αρνητικό ή το θετικό συσχετισμό δύναμης. Από αυτόν εξαρτάται αν θα κάνουμε άμεσα ένα βήμα εμπρός ή δύο βήματα πίσω.
Δεν υπάρχει πρόβλημα που απασχολεί και δεν πρέπει να μας συνοδεύει στην κάλπη. Από τη δουλειά, το μισθό, το μεροκάματο και τη σύνταξη, από το καλάθι που πρέπει καθημερινά να γεμίζουμε για να ζούμε ανθρώπινα, από την κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος και του προβλήματος υγείας, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, το κόστος του νερού, της ΔΕΗ, των τηλεπικοινωνιών, τους φόρους άμεσους και έμμεσους που πληρώνουμε, από τα προβλήματα πρόνοιας, ως τους άμεσους κινδύνους που μας απειλούν από τις εξελίξεις στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια, ως την ανατολική Μεσόγειο.
Στην κάλπη φθάνει ο εργάτης, ο υπάλληλος είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα, ο άνεργος, ο συμβασιούχος, ο ευκαιριακά απασχολούμενος, ο μικρός επιχειρηματίας που δεν αντέχει άλλο την αναδουλειά και τους φόρους, ο φτωχός αγρότης, οι γυναίκες που σηκώνουν πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη, οι νέοι άνθρωποι που τους σκότωσαν και τους σκοτώνουν τα όνειρα κάθε μέρα.
Αυτοί αποτελούν τη ζωογόνα δύναμη του τόπου, την ψυχή του. Αυτοί παράγουν τον πλούτο, αυτοί αγαπούν τον τόπο τους. Ας αφήσει ο κ. Παπανδρέου τις υποκριτικές πατριωτικές διακηρύξεις του και τη θλίψη του ο κ. Σαμαράς.
Μας ρωτάνε με ποιο ποσοστό θα είσαστε ικανοποιημένοι την πρώτη Κυριακή;
Το θέμα δεν είναι τι θέλουμε εμείς, το θέμα είναι τι θέλει ο λαός να επιτύχει. Εχουμε και εμείς ευθύνη, αλλά τελικά η ευθύνη της πλειοψηφίας του λαού μετράει αν θα κάνει το άλμα ή θα μείνει στο τέλμα.
Είναι δυνατόν εργάτες, φτωχοί επαγγελματίες και φτωχοί αγρότες να ψηφίζουν τα ίδια κόμματα που ψηφίζει η πλουτοκρατία; Να έχουν τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες επιδιώξεις;
Την ελεγχόμενη χρεοκοπία την αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ με βαριές οικονομικές κυρώσεις που θα πληρώσει ο λαός πριν από τις εκλογές. Είναι μύθος ότι η ήττα του ΠΑΣΟΚ θα φέρει τη χρεοκοπία του λαού. Το αντίθετο. Η χειρότερη χρεοκοπία είναι σίγουρη αν το ΠΑΣΟΚ παραμείνει ισχυρό και αν ισχυροποιηθεί και η ΝΔ. Και οι δύο πρέπει να χάσουν.
Το Μνημόνιο έγινε για την πλουτοκρατία όχι για το λαό
Τι εννοεί το ΠΑΣΟΚ ως αποσταθεροποίηση;
Οταν ο λαός θέλει να ζήσει καλύτερα, για την κυβέρνηση αυτό είναι αποσταθεροποίηση. Και μόνο γι' αυτή την αντίληψη που είναι αντιδραστική ή καλύτερα να πούμε φασίζουσα, πρέπει να καταψηφισθεί.
Αν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές ας το κάνει. Αυτές οι εκλογές πρέπει να γίνουν τροχοπέδη για το Μνημόνιο, τροχοπέδη για το Μνημόνιο διαρκείας που υιοθέτησε η κυβέρνηση στην πρόσφατη Σύνοδο της ΕΕ. Μολών Λαβέ. Το ζήτημα τι θα ψηφίσουν, αν θα ανοίξουν δρόμο προς τα εμπρός ή αν θα μείνουμε στη στασιμότητα που είναι τέλμα και πισωγύρισμα όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.
Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε σε κάθε φάση να εκδηλώνεται η λαϊκή θέληση έμπρακτα.
Στις 15 του Νοέμβρη, μέρα που έρχεται η τρόικα στην Ελλάδα για να ανακοινώσει νέα μαντάτα, η ΚΕ σας καλεί σε μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, για να ακουστεί βροντερά το «κάτω το Μνημόνιο», δεν έχουμε υποχρέωση να πληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης.
Το ΠΑΣΟΚ εκβιάζει, γιατί θέλει να είναι το πρώτο κόμμα πάντα, να κυβερνά μονοκομματικά ή να έχει το πάνω χέρι σε μια κυβέρνηση με την αδυνατισμένη ΝΔ , ή σε μια κυβέρνηση με τον κ. Κουβέλη και την κ. Μπακογιάννη, ακόμα και τον Συνασπισμό, αλλά το ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι ο ισχυρότερος σε ένα μπλοκ αντιλαϊκής συνεργασίας.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τέτοια σενάρια, ενώ ο κ. Σαμαράς αφήνει κάποια χαραμάδα. Μην τους πιστεύετε. Αν χρειαστεί για το συμφέρον της αστικής τάξης θα το κάνουν. Πρώτα όμως δίνουν τη μάχη μεταξύ τους ποιος θα είναι ο ισχυρότερος σε ένα ενδεχόμενο τέτοιο κομπρεμί.
Λέει ψέματα το ΠΑΣΟΚ ότι, αν ο ελληνικός λαός δεν εγκρίνει την πολιτική του, τότε υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε την επόμενη δόση του πακέτου, με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία.
Τα 110 δισ. του Μνημονίου δεν πάνε ούτε για τις συντάξεις, ούτε για τους μισθούς, ούτε για δημόσια έργα υπέρ του λαού, ούτε για προσλήψεις στα νοσοκομεία, ούτε για έργα υποδομής που χρειάζονται για το λαό. Το σχέδιο «σωτηρίας» σώζει μόνο τους δανειστές του ελληνικού κράτους, ξένους και εγχώριους τραπεζικούς ομίλους και τα κέρδη των μονοπωλίων.
Πάνε εκεί που πήγαιναν και πριν την κρίση, είτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε για εξοπλιστικά προγράμματα που κυρίως υπαγορεύονται από το επιθετικό ΝΑΤΟ, είτε σε διάφορα προγράμματα στήριξης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Η κυβέρνηση αποσιωπά ότι την επταετία πριν την εκδήλωση της κρίσης οι εισηγμένοι όμιλοι στο χρηματιστήριο ξεπέρασαν σε καθαρά κέρδη τα 50 δισ. ευρώ. Συγκαλύπτει ότι το 2009 μέσα στην κρίση, οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες είχαν αύξηση κερδών 11,4% και τα κέρδη τους έφθασαν τα 15,6 δισ. ευρώ. Συγκαλύπτει επίσης ότι αν σταματήσει το σύστημα να πληρώνει μισθούς, το κεφάλαιο δε θα μπορεί να διασφαλίσει την κερδοφορία του.
Δε σώζεται η Ελλάδα αλλά ο ελληνικός καπιταλισμός. Τα μέτρα του Μνημονίου εφαρμόζονται παντού και εκεί που δεν έχει συναφθεί Μνημόνιο. Αρα με ή χωρίς Μνημόνιο για τον ελληνικό λαό δεν υπάρχει θετική εξέλιξη όσο ο ίδιος δε βγαίνει στο προσκήνιο για να τα αλλάξει όλα.
Η κρίση είναι νομοτέλεια για το καπιταλιστικό σύστημα. Η κρίση κάνει το κεφάλαιο ακόμα πιο επικίνδυνο. Η ανατροπή της πολιτικής που χρεοκοπεί το λαό είναι μονόδρομος.
Μαύρο στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, ποτέ ξανά στη ΝΔ ως επιστροφή από το ΠΑΣΟΚ, ναι στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ με τον τίτλο «Λαϊκή Συσπείρωση» παντού και στην περιφέρεια και στο δήμο.
Δεν πρέπει με την ψήφο να δώσουμε την ευκαιρία να χτυπηθούν δίκαια αιτήματα, πραγματικά σύγχρονα αιτήματα.
Να ορθώσουμε εμπόδια στη νέα λαίλαπα, να αντεπιτεθούμε
Τι σημαίνει ισχυρή «Λαϊκή Συσπείρωση», συμπόρευση και συμμαχία με το ΚΚΕ;
Η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική, μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να γίνει φρένο στα χειρότερα.
Μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου, αν φέρετε όσο γίνεται πιο ψηλά τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ανεξάρτητα αν διατηρείτε διαφωνίες ή αμφιβολίες για ορισμένες θέσεις του ΚΚΕ.
Δεν ψηφίζετε, άλλωστε, στην κάλπη υποχρεωτικά για όλο το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, αλλά τη μαχητική του δράση για να οργανωθεί η αντεπίθεση, που είναι και η πιο αποτελεσματική άμυνα. Ψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχετε μια σιγουριά που δεν την εξασφαλίζει κανένα ψηφοδέλτιο που εμφανίζεται ως αντιπολίτευση στην κυβέρνηση: Τα καθαρά λόγια, τη σταθερότητα δράσης στα συμφέροντα των εργαζομένων, την άρνηση στα παζάρια με τους αντιπάλους του λαού, τη διαφανή θέση μας να μη στηρίξουμε ούτε ένα μέτρο σε βάρος του λαού. Ψηφίζετε διαφανείς θέσεις και όχι «τα ναι μεν αλλά» των άλλων.
Δε σας ζητάμε γενικά και αφηρημένα να δώσετε ένα οποιοδήποτε μήνυμα διαμαρτυρίας και δυσαρέσκειας με την ψήφο σας στην κάλπη με αποκλειστικό και μόνο κριτήριο το Μνημόνιο. Δεν είμαστε οι αντιμνημονιακοί από μόδα, ούτε για να ξεγελάσουμε τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Εχουμε καταψηφίσει όλα τα μνημόνια που προηγήθηκαν και τα αντιπαλέψαμε, είτε λέγονταν Συνθήκη του Μάαστριχ, είτε της Λισαβόνας.
Οι αγώνες δε θα φέρουν αποτέλεσμα όσο δεν περιλαμβάνουν την αλλαγή συσχετισμού δύναμης. Το ΚΚΕ έχει δικαιωθεί. Ξέρει να οργανώνει το λαό. Δεν το βάζουν στο χέρι. Εχει πολιτική συμμαχιών. Ποτέ δεν εμφανισθήκαμε ως Μεσσίες, όπως κάνουν τα άλλα κόμματα, προβάλλοντας μάλιστα στην πρώτη γραμμή ονόματα, δήθεν χαρισματικές προσωπικότητες, δήθεν λαμπερές.
Για μας πάντα και την ώρα της κρίσης, και την ώρα της ήττας, και την ώρα της νίκης, ο πρωταγωνιστής, ο καθοριστικός παράγοντας είναι ο λαός. Αυτός λάμπει όταν ορθώνει το ανάστημά του. Για μας αυτό που κάθε φορά καθορίζει αν θα πάμε πίσω ή θα κάνουμε άλμα προς τα εμπρός είναι ο συσχετισμός δυνάμεων ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν και υπηρετούν το κεφάλαιο, τα μονοπώλια και ανάμεσα στο λαϊκό ριζοσπαστισμό.
Ενα είναι το ζητούμενο: Στις 7 του Νοέμβρη, οι δύο συνένοχοι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να αισθανθούν οι χαμένοι των εκλογών. Θα είναι χαμένοι αν πάρουν καθαρή και αποφασιστική καταδίκη, προειδοποιητική είτε και οριστική που είναι και το καλύτερο.
Το ΚΚΕ και θέλει και μπορεί. Εμπιστευθείτε μας. Η ψήφος στο ΚΚΕ θα μετατραπεί σε δυναμική για το κίνημα, δεν πρόκειται να επιστραφεί στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
Οσοι και όσες ελπίζουν ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δυνατόν να γίνει φιλολαϊκό, όσοι και όσες πιστεύουν ότι η ΝΔ διδάχτηκε από το παρελθόν της, όπως η ίδια λέει, όσοι πιστεύουν αυτά, τους λέμε κατηγορηματικά εκείνο που είπαμε και σε προηγούμενα χρόνια: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν αλλάζουν, αλλάξτε εσείς. Μην ελπίζετε άλλο, μην αφήνετε να χαθεί κι άλλος χρόνος.
Ο λαός μπορεί να ορθώσει εμπόδια στη νέα λαίλαπα που έρχεται με την οργάνωσή του σε κάθε τόπο δουλειάς, κατοικίας και μόρφωσης, με την αγωνιστική αλληλεγγύη και με τη βαθιά συνειδητοποίηση ότι τα συμφέροντά του είναι ασυμβίβαστα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Μπορούμε να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική, αν οργανώσουμε από τώρα τη λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση. Τώρα πρέπει και μπορούμε να αλλάξουμε το συσχετισμό δύναμης, να προκαλέσουμε ρήγμα στο πολιτικό σύστημα. Να δυναμώσουμε τη δράση μας για να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία.