Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Θ.Παφίλης στην ομιλία του "Λαϊκή Ανάγκη η Ορθολογική Διαχείριση των Λυμάτων"

Ομιλία του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Θανάση Παφίλη
στη Ν.Μάκρη
με θέμα: “Λαϊκή Ανάγκη η Ορθολογική Διαχείριση των Λυμάτων”




Οι συνέπειες σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων από τη έλλειψη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των αστικών λυμάτων είναι πολλές και σοβαρές:
Σταθερή αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος εξαιτίας της συχνής και υψηλής δαπάνης για την εκκένωση των βόθρων. Οι απορροφητικοί ειδικότερα βόθροι, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία, προσθέτουν σοβαρή ρύπανση στον υδροφόρο ορίζοντα.
Ανεξέλεγκτη απόρριψη, εκτός του Κέντρου Βιολογικού Καθαρισμού της Μεταμόρφωσης, μεγάλου μέρους των βοθρολυμάτων σε ρέματα, ακόμη και σε υγροβιότοπους της Αττικής.
Σοβαρή ρύπανση και μόλυνση των αιγιαλών και παράκτιων νερών από απόρριψη βοθρολυμάτων σε ρέματα, καθώς και από την απόρριψη ανεπεξέργαστων βιομηχανικών υγρών αποβλήτων (με βυτιοφόρα ή παράνομες συνδέσεις) σε ρέματα.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εμφανών ρηγματώσεων σε σπίτια εξαιτίας της άστοχης τοποθέτησης του βόθρου σε σχέση με τα θεμέλια του κτηρίου, σε συνδυασμό με τη φύση του εδάφους.
Οι ευθύνες βαραίνουν διαχρονικά τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου με όποιο πρόσωπο κι αν εμφανίζονται:
-Συμβάλλουν στο σχεδιασμό των εκάστοτε κυβερνήσεων, διότι δεν θίγουν την υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτήσει ολοκληρωμένα την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, του 3βάθμιου καθαρισμού των λυμάτων και των έργων αξιοποίησης των υγρών εκροών και των υπολειμμάτων (αφυδατωμένες λάσπες) των ΚΕΛ.
- Αποδέχονται την μετάθεση της κυβερνητικής ευθύνης και την ανάληψη αρμοδιότητας από τους δήμους, για κατασκευή Αποχετευτικών Δικτύων και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ). Αρμοδιότητα την οποία θα εκχωρήσουν στους επιχειρηματίες των κατασκευών, αφού με τα ανεπαρκή κονδύλια του ΕΣΠΑ θα επιβληθεί ως «αναγκαία» η εκχώρηση, όχι μόνο στην κατασκευή αλλά και στην λειτουργία των υποδομών αυτών.
- Προβάλλουν ως «λύση» να διαχειριστεί ο κάθε δήμος τα δικά του λύματα, επιλογή που εξυπηρετεί τη στρατηγική της ΕΕ και της κυβέρνησης να μεταθέτει τις μεν ευθύνες στους δήμους, το δε κόστος στις λαϊκές οικογένειες. Επιπλέον, η διασπορά μικρότερων ΚΕΛ ανά Δήμο σε όλη την έκταση της Ανατολικής Αττικής θα συνεπάγονταν πρόσθετες επιπτώσεις : Δέσμευση μεγαλύτερης αθροιστικά έκτασης γης, δυσμενέστερους όρους ασφαλούς λειτουργίας λόγω μικρής κλίμακας, αδυναμία επίτευξης στην πράξη, για τον ίδιο λόγο, της τριτοβάθμιας επεξεργασίας, απαραίτητης στην Αν. Αττική, σοβαρά τεχνικά και οικονομικά εμπόδια καθώς και προβλήματα κοινωνικής αποδοχής, που εμπλέκονται με τους αγωγούς εκβολής στη θάλασσα των επεξεργασμένων λυμάτων, που έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητοι, έστω και λόγους εφεδρείας και όχι μόνο.
- Η “εναλλακτική λύση” διοχέτευσης των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στο ΚΕΛ Ψυττάλειας, που προωθείται από Κυβέρνηση, ΕΥΔΑΠ, Δημοτικές Αρχές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, προεξάρχοντος του δήμαρχου Σαρωνικού, πρωτοκλασάτου στελέχους του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την υπέρβαση βασικών κανόνων σχεδιασμού τέτοιων έργων, είναι πολλαπλά επικίνδυνη:
Συγκεντρώνονται όλα τα λύματα σε ένα ΚΕΛ, οπότε πιθανή βλάβη ή αδυναμία του να ανταποκριθεί λόγω υπερβάλλοντος φορτίου ή άλλης αιτίας, κόπος πολλών χρόνων να καθαρίσει ο Σαρωνικός θα πάει χαμένος. Αυτή η «λύση» αυτή θα επιβαρύνει το Σαρωνικό με ανεπεξέργαστα λύματα όπως ήδη έχει παρατηρηθεί, με μικρή για την ώρα κλίμακα, ειδικά σε χειμερινές περιόδους, καθώς το αποχετευτικό σύστημα του κέντρου της Αθήνας είναι παντορροϊκό, δηλαδή οδηγεί στην Ψυττάλεια και τα νερά της βροχής(!). Θα επιδεινώσει τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων στους γειτονικούς δήμους που δεν είχαν εξαλειφθεί (δυσοσμία, έντομα κ.ά.).
Η διαχείριση των λυμάτων και των υδάτινων πόρων της Αττικής πρέπει να εκτελείται από ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης στο πλαίσιο ενός φιλολαϊκού, φιλοπεριβαλλοντικού σχεδιασμού που θα αξιοποιεί το σύνολο των υδάτινων πόρων αλλά και των επεξεργασμένων εκροών των κέντρων επεξεργασίας λυμάτων για άρδευση, πυρόσβεση και, υπό προϋποθέσεις, εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα περιορίζοντας την απώλειά του στη θάλασσα. Θα διαχειρίζεται με ασφάλεια και θα αξιοποιεί τη χωνεμένη και αφυδατωμένη λάσπη του βιολογικού καθαρισμού, καθώς και τον παραγόμενο βιοαέριο από τη χώνεψη της υγρής λάσπης για τις ενεργειακές ανάγκες της εγκατάστασης. Ταυτόχρονα, θα ελέγχει τις εκροές των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, τα οποία θα πρέπει να καθαρίζονται με ευθύνη και δαπάνη των επιχειρήσεων χωρίς να αναμειγνύονται με τα αστικά λύματα.
Η ολοκληρωμένη χρηματοδότηση της μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας του αποχετευτικού δικτύου και των ΚΕΛ μαζί και των αγωγών εκβολής, η χωροθέτησή τους, καθώς και η κατασκευή και λειτουργία του δικτύου αξιοποίησης των επεξεργασμένων σε υψηλό βαθμό εκροών είναι υποχρέωση του κράτους. Το κάθε ΚΕΛ πρέπει να καλύπτει κατά το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό οικισμών. Μεταξύ των κριτηρίων χωροθέτησης ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί σε αυτά που συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση της όποιας όχλησης από τη λειτουργία του ΚΕΛ, όπως η απόσταση από οικισμούς, η φυσική απόκρυψη, η επικρατούσα κατεύθυνση των τοπικών ανέμων κ.ά., ενώ ανάλογη μέριμνα πρέπει να δοθεί για τις περιοχές των βιομηχανικών ζωνών.
Ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων είναι απόλυτα επιβεβλημένος. Η επικράτηση της κερδοσκοπικής λογικής, μέσα από το απευθείας ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ ή σε περίπτωση που δημοσιευτεί ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ μέσα από τις ΣΔΙΤ ή συμβάσεις παραχώρησης, θα επιδεινώσει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Θα επιβαρύνει οικονομικά τις λαϊκές οικογένειες με τα υπέρογκα τέλη αποχέτευσης και θα απαγορέυσει τον οποιονδήποτε λαϊκό έλεγχο σωστής λειτουργίας.
Οι θέσεις του ΚΚΕ είναι διαμορφωμένες με κριτήριο την προστασία της υγείας των λαϊκών στρωμάτων, του περιβάλλοντος και του λεηλατημένου εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών. Βρίσκονται στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ και των κυβερνήσεων που στο κέντρο τους έχουν την εξυπηρέτηση των κερδών του κεφαλαίου. Συγκρούονται με τις πολιτικές και την τακτική της περιφέρειας, των δημοτικών αρχών, των παρατάξεων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και των δήθεν ανεξάρτητων που υπηρετούν πιστά τις κατευθύνεις αυτές. Καλούμε το λαό της περιοχής, τους φορείς του λαϊκού κινήματος να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν ολοκληρωμένες λύσεις για τα προβλήματά τους, ανάμεσα σε αυτά και την ορθολογική λύση διαχείριση των αστικών λυμάτων.




ΑΘΗΝΑ, 14/2/2014 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ