![]() |
τα τσιμεντονήσια του Palm Jemel Ali |
- Το 1991 ο Οργανισμός Αθήνας, με απόφασή του, απορρίπτει πρόταση του ΕΟΤ για χωροθέτηση λιμανιού σκαφών αναψυχής. Την ίδια χρονιά, συστήνεται η εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΜΑΡΙΝΕΣ ΑΕ», με σκοπό τη δημιουργία μαρίνας στη Ν. Μάκρη, ενώ ο τότε προσκείμενος στη ΝΔ δήμαρχος, Β. Τζιλάβης, προχωρά στην κατασκευή λιμενοβραχίονα ως πρώτου σταδίου για τη δημιουργία της μαρίνας.
- Το 1995 η «ΑΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΜΑΡΙΝΕΣ» προτείνει ξανά στο δήμο την κατασκευή και εκμετάλλευση μαρίνας 500 σκαφών. Την επομένη κιόλας, το δημοτικό συμβούλιο (δήμαρχος ο προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ, Ι. Λουίζος) αποφασίζει τη σύσταση του «Αναπτυξιακού Συνδέσμου Ν. Μάκρης», εταιρείας που κατά 90% συμμετέχει η ΑΕ και κατά 10% ο Δήμος.
- Το Γενάρη του 2004 ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, εγκρίνει την προμελέτη του έργου «Τουριστικός Λιμένας Ν. Μάκρης». Το Φλεβάρη ο δήμαρχος, Ι. Λουίζος, φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της χωροθέτησης εκτός ημερησίας διατάξεως και χωρίς καμιά ενημέρωση. Το δημοτικό συμβούλιο υπερψηφίζει οριακά τη χωροθέτηση. Τον ίδιο μήνα υπογράφεται από τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης και μετά από λίγες μέρες δημοσιεύεται στο 378 ΦΕΚ.
Ας πάρουμε μια μικρή γεύση, απ' αυτό το «έργο ανάπτυξης», όπως αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του στο 378ο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), το οποίο μάλιστα δημοσιεύτηκε με εκπληκτική ταχύτητα, παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 2004:
- Η έκταση του νησιού - λιμανιού θα είναι 149,52 στρέμματα, δηλαδή μεγαλύτερη κι από το σημερινό κέντρο της Ν. Μάκρης, και η απόστασή του από την ακτή μόλις 120 μέτρα.
- Το χερσαίο τμήμα του νησιού θα καταλαμβάνει 85,76 στρ.
- Για τη λιμενολεκάνη προορίζονται 63,76 στρ., που θα υποδέχονται 394 σκάφη μήκους ακόμη και άνω των 30 μέτρων.
- Οι προσχωρήσεις στη χερσαία ζώνη θα καταλαμβάνουν 65,25 στρ.
Αξίζει εδώ να υπογραμμίσουμε ότι η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει ήδη από το 1983 εναντιωθεί στην επέκταση του λιμένα της Ν. Μάκρης, καθώς στην παραλία της Ν. Μάκρης «απλώνεται ο σημαντικότερος και πιο εκτεταμένος Νεολιθικός Οικισμός της Αττικής και ο αρχαιότερος της Ελλάδας (...) και θα γινόταν ανεπανόρθωτη καταστροφή των αρχαίων και της τοποθεσίας...».
Σοβαρές, όμως, θα είναι και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον. Εκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΚΘΕ) υπογραμμίζει ότι πολύ μεγάλης έκτασης καταστροφή θα πλήξει τις υποθαλάσσιες φυκιάδες ποσειδωνίες, που ήδη έχουν ζημιωθεί από τον αυθαίρετο μόλο. Αυτά συμβάλλουν στην οικολογική ισορροπία, και σε περίπτωση που καταστραφούν μια έντονη τρικυμία μπορεί να εξαφανίσει την ακτή, καθώς τα θαλάσσια ύδατα θα εισχωρήσουν στη στεριά 15 ή και 20 μέτρα! Επιπλέον, έχει υπολογιστεί ότι τα λύματα από τη λειτουργία του τεχνητού νησιού θα πλησιάζουν τους 117 τόνους ημερησίως.
Το Φλεβάρη του 2004 θα τα κατάφερναν όταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τότε έσπευσε να υπογράψει χωροθέτηση τουριστικού λιμανιού. Η Επιτροπή που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, φορέων και κατοίκων ξεκίνησε αγώνα ενάντια στα σχέδια δημάρχων και επιχειρηματιών. Αποτέλεσμα ήταν να δικαιωθούν με απόφαση του ΣτΕ όπου και είχαν προσφύγει και η οποία μπλόκαρε - προς το παρόν - το θέμα. Σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη χωροθέτηση αλλά και απόφαση δημοτικού συμβουλίου που έχει παραχωρήσει 2.160 τ.μ. παραλιακής έκτασης για την εξυπηρέτηση του έργου, στην οποία ήδη έχουν γίνει καταστροφικές για την παραλία παρεμβάσεις.
Στο χέρι μας λοιπόν είναι να μείνουν αυτά τα σχέδια "επι χάρτου".Στίς 7 Νοέμβρη ενισχύουμε αποφασιστικά τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου