Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ: ΓΙΑ ΤΟΝ «ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ»


Συνεδριάζουν αυτό το διάστημα τα Δημοτικά Συμβούλια της χώρα με το παραπάνω θέμα .

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει ότι από τον τίτλο και μόνο γίνεται κατανοητό ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα η αυταπάτη ότι κεφάλαιο και εργαζόμενοι μπορούν να έχουν κοινό συμπαραστάτη απέναντι στα διαμετρικά αντίθετα συμφέροντά τους.

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Εάν κάποιος εργαζόμενος του Δήμου Μαραθώνα ή άλλης επιχείρησης απολυθεί ή λήξει η σύμβασή του και απευθυνθεί στο "Συμπαραστάτη", θεωρώντας άδικη την απόλυσή του, η στάση του "Συμπαραστάτη" ποια θα είναι; Πώς θα βοηθήσει τον εργαζόμενο; Τι θα του προσφέρει; Τίποτα περισσότερο από το να τον ενημερώσει ότι αυτό προβλέπει ο νόμος, ότι η δημοτική αρχή ή ο εργοδότης μιας επιχείρησης κινήθηκε στο πλαίσιο του νόμου και άρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Άλλο παράδειγμα π.χ.: Ένα συνταξιούχος διαμαρτύρεται ότι δεν υπάρχει τοπική συγκοινωνία για να πάει στο πρώην ΙΚΑ στη Ραφήνα. Θα του απαντήσουν ότι «τι να γίνει, τα τρία οικολογικά λεωφορεία που θα έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση στο Δήμο Μαραθώνα δεν δόθηκαν και ως εκ τούτου δεν φταίει ο Δήμαρχος και το Δ.Σ. που δεν διεκδίκησε τα αυτονόητα». Ο συνταξιούχος θα εξακολουθεί όμως να μην εξυπηρετείται από δωρεάν συγκοινωνία.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα» επισημαίνει ότι αυτό που επιδιώκουν, είναι να βάζουν τους εργαζόμενους, μέσω και αυτών των θεσμών, στη λογική της προσωπικής επίλυσης των προβλημάτων μακριά από το οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το κλαδικό σωματείο, το συνδικάτο, τους μαζικούς φορείς. Και να τους εγκλωβίζουν (σ.σ. και ο "Συμπαραστάτης" και ο δήμος) με υποσχέσεις ότι θα φροντίσουν στο μέλλον να δώσουν λύσεις. Άλλωστε, για να εκλεγεί ο "Συμπαραστάτης" πρέπει να τον ψηφίσει η πλειοψηφία που υποτίθεται ότι μετά θα ελέγχει.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα» τονίζει ότι ο συγκεκριμένος θεσμός είναι μία ακόμα απόπειρα του αστικού κράτους, να δημιουργήσει μια δήθεν ανεξάρτητη αρχή, με στόχο τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα δε «νομιμοποιεί» τη λειτουργία τέτοιου οργάνου με τη συμμετοχή της. Γι’ αυτό δε συμμετέχουμε σ’ αυτή τη διαδικασία στο Δημοτικό Συμβούλιο και δηλώνουμε ότι απέχουμε από την ψηφοφορία και τη συγκρότηση του «Συμπαραστάτη του δημότη και του επιχειρηματία».


Καλούμε τους μαζικούς φορείς της περιοχής να μην έχουν αυταπάτες για τη συγκρότηση του παραπάνω οργάνου που ουσιαστικά θα αποτελέσει ένα χωνευτήρι μιας επίπλαστης εκπροσώπησης στο οποίο οι φορείς δεν θα μπορούν να έχουν αποφασιστικό λόγο για τα τεκταινόμενα του Δήμου.