Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Για την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου και την απαράδεκτη εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών

Από το 2008 με βάση τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην Δημόσια Διοίκηση και των νόμων του μνημονίου έως σήμερα έχουμε την ώθηση χιλιάδων υπαλλήλων σε συνταξιοδότηση, την άρνηση πράξεων διορισμού χιλιάδων επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ με βάση τον νόμο 3833/10, την επιβολή του μέτρου 1:5 στις προσλήψεις, την απαγόρευση προσλήψεων στους κλάδους ΥΕ, ΔΕ μέχρι το 2016, την μείωση σε προσλήψεις εκτάκτου προσωπικού 10% κλιμακωτά κάθε χρόνο και σωρευτικά 50% για τα έτη 2012-2016, τις εκατοντάδες απολύσεις μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης και κινητικότητας, το οριζόντιο κούρεμα των οργανικών θέσεων για όλες τις υπηρεσίες και λειτουργίες Δήμων και Περιφερειών.

Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει υπάρχον αντιλαϊκό πλαίσιο. Πρόσφατο παράδειγμα η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που καλεί τους Δήμους να υποβάλουν τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων για το 2015 μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον περιορισμό της εγκυκλίου για το έκτακτο προσωπικό, η κυβέρνηση εξαιρεί τις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, σε αυτές δηλαδή που επιβάλλονται τέλη και αντίτιμο για δημότες και κατοίκους. Η συνεχής επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, η διαιώνιση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων είναι ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Εν προκειμένω Δήμοι και Περιφέρειες μέσω «Καλλικράτη» και μνημονικών νόμων δίνουν έτοιμες υπηρεσίες στο ιδιωτικό κεφάλαιο σε βάρος του λαού
.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ προτείνει για τη συνεδρίαση της 19/03/2015 του ΔΣ να αποφασίσει τα παρακάτω και να μη λειτουργήσει με βάση το εντέλλεσθε.

  • Να αποσυρθεί η εγκύκλιος του Υπ. Εσωτερικών που διαιωνίζει το πρόβλημα των συμβασιούχων και να εξασφαλιστεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλυφτούν οι μεγάλες ελλείψεις για όλες τις υπηρεσίες των Δήμων.
  • Να αρθεί η απαγόρευση προσλήψεων στους κλάδους ΥΕ-ΔΕ, η αναλογία 1:5 και να εκδοθούν πράξεις διορισμού των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ/2009 για τους Δήμους
  • Να παυθεί το θεσμικό πλαίσιο που επιτάσσει τις δημοτικές αρχές να προσφεύγουν στα δικαστήρια ενάντια σε θετικές δικαστικές αποφάσεις για εκατοντάδες εργαζόμενους που σήμερα στηρίζουν κρίσιμες υπηρεσίες σε σειρά από Δήμους όπως είναι η καθαριότητα, οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΕΠ.
  • Να επαναφερθούν οι οργανικές θέσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις κούρεψαν οριζόντια και για όλες τις υπηρεσίες
  • Να διασφαλιστεί η συνέχεια προγραμμάτων που λήγουνστο 2015 όπως το «Βοήθεια στο σπίτι» των οποίων οι εργαζόμενοι παραμένουν σε ομηρία και τα προγράμματα βρίσκονται διαρκώς υπό αίρεση.





Μάρτης 2015