Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Αγωνιστικό ΟΧΙ στην «περαίωση»

Αποψη από τη  κινητοποίηση
«Πάρτε πίσω την περαίωση» βροντοφώναξαν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», μισθωτοί μηχανικοί, δικηγόροι, καλλιτέχνες, ακόμη και αγρότες, που ανταποκρίθηκαν στο κοινό αγωνιστικό κάλεσμα ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΜΕ και ΠΑΣΥ και πήραν μέρος στη συγκέντρωση ενάντια στο φορομπηχτικό μέτρο της περαίωσης, στην Ομόνοια. Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, όπου οι συγκεντρωμένοι συνάντησαν παρατεταγμένη μια διμοιρία των ΜΑΤ. Αντιπροσωπεία
κατέθεσε το υπόμνημα της συγκέντρωσης στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ αργότερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Π. Ρήγα.Ο παλμός και η δυναμικότητα της κινητοποίησης αντανακλούν το μέγεθος της κλιμακούμενης λαϊκής οργής για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, μέρος της οποίας είναι και το μέτρο της περαίωσης, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες που προκύπτουν από την κοινή δράση μικρών ΕΒΕ, εργαζομένων και αγροτών, απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Στη χτεσινή συγκέντρωση ειδική μνεία έγινε στον αγώνα των ναυτεργατών προς τους οποίους οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αγωνιστική τους συμπαράσταση.
Στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε, κυριάρχησαν τα συνθήματα «Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική των μονοπωλίων είναι εντολή», «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός» «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».
Η συντονισμένη πάλη ενάντια και στην περαίωση δεν κορυφώθηκε με τη χτεσινή συγκέντρωση, καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί, σχεδιάζεται και υλοποιείται σε κάποιες περιοχές μια βδομάδα δράσης ενάντια στην περαίωση, με συσκέψεις, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα και την Αττική, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 6 του Δεκέμβρη.
Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Γκικόπουλος από την ΠΑΣΥ, ο οποίος κατήγγειλε την περαίωση που έρχεται μετά από μια σειρά επιβαρύνσεων στους αγρότες μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα, η αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων της Αγροτικής Τράπεζας, επιβαρύνσεις στις γεωτρήσεις, η υψηλού κόστους ηλεκτρονική σήμανση στα ζώα κ.ά. Κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.
Ο Αγγ. Βρετός, από την «Αγωνιστική Συμπαράταξη Δικηγόρων» τόνισε ότι η αντιλαϊκή πολιτική πλήττει βάναυσα και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς δικηγόρους. Πρόσθεσε ότι η περαίωση είναι ένα μέτρο άδικο με στόχο να πληρώσουν την κρίση αυτοί που δεν φταίνε. Ζήτησε την καταδίκη του μέτρου και την απόσυρσή του. Τέλος, ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης της λαϊκής συμμαχίας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
Στη συγκέντρωση, χτες, μίλησε εκ μέρους της Γραμματείας της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης, που τόνισε αρχικά: «Καταδικάστε τους! Στείλτε το μήνυμα πιο δυνατό! Καμία ανοχή στην κυβερνητική πολιτική! Καμία αναμονή! Τα μέτρα τους μας καταδικάζουν!!! Τώρα αντίσταση και ανυπακοή! Δυναμώστε το μέτωπο εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών, φοιτητών ανέργων, ενάντια στην πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου».
Ο ομιλητής τόνισε ότι η κινητοποίηση είναι συνέχεια των πρωτοβουλιών για το σταμάτημα των αυξήσεων στο ΦΠΑ, στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι συνέχεια των καθημερινών παρεμβάσεων για να μην κοπεί το ρεύμα σε οικογένειες ανέργων, κατεστραμμένων αυτοαπασχολούμενων, χαμηλοσυνταξιούχων.
Αναφερόμενος στην περαίωση, σημείωσε ότι «το μέτρο είναι φορομπηχτικό, άδικο για τη λαϊκή οικογένεια, εντάσσεται στην ίδια πολιτική που αυξάνει το ΦΠΑ, αυξάνει το πετρέλαιο θέρμανσης, τα διόδια, επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα και χαρίζει τους φόρους στους βιομήχανους και στις τράπεζες».
«Απέναντί μας, τόνισε, έχουμε το μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο και την πλουτοκρατία. Εχουμε τα κόμματά τους, που εφαρμόζουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική που νιώθουμε στο πετσί μας. Ενιαία, χωρίς καμία ντροπή, χωρίς κανένα οίκτο προσπαθούν, στο όνομα της διατήρησης της πολιτικής και οικονομικής τους κυριαρχίας, να μας συνθλίψουν. Μαζί τους, και η συμβιβασμένη ηγεσία του συνδικαλιστικού μας κινήματος, που ενεργά βάζει πλάτη για το πέρασμα αυτής της πολιτικής. Χρέος, λοιπόν, του ταξικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ ενιαία να αντιμετωπίσουμε αυτή την επίθεση. Ενιαία και συντονισμένα να επικεντρωθούμε στο κύριο, το βασικό. Δηλαδή: Την ανατροπή της εφαρμοζόμενης ευρωενωσιακής πολιτικής. Την ανατροπή της πολιτικής κυριαρχίας των μονοπωλίων».
«Το μέτρο της περαίωσης μας γεμίζει από αγανάκτηση και οργή γιατί για αρκετούς από εμάς είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι», επισήμανε στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση ο Λ. Παπακωνσταντόπουλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και τόνισε ότι «το ΠΑΜΕ απαιτεί μαζί με όλους σας: Να αποσυρθεί οριστικά τώρα η περαίωση. Να αυξηθεί η φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου στο 45% και να του επιβληθεί έκτακτη εισφορά. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και να μην αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης».
Ο συνδικαλιστής, αφού υπογράμμισε τις τελευταίες εξελίξεις που σηματοδοτούν διαιώνιση της πολιτικής του μνημονίου, επισήμανε ότι «η περαίωση έχει την ίδια μήτρα, την ίδια αιτία που έχουν τα μέτρα που παίρνει το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου - κυβέρνησης - τρόικας - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. εναντίον των εργατοϋπαλλήλων, των φτωχών αγροτών, των νέων, των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων. Εχουν σαν αιτία την πολιτική που στηρίζει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου». Τόνισε επίσης ότι «το κεφάλαιο δεν μπορεί πια να προσφέρει τίποτα στο λαό» και χαρακτήρισε «πατριωτικό και ταξικό» το καθήκον «να πτωχεύσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός. Να διεκδικήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας, τον πλούτο που παράγουμε».