Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

15 Δεκέμβρη:Να γίνει υπόθεση του κάθε εργάτη η επιτυχία της απεργίας

Οι ταξικές δυνάμεις ξεδιπλώνουν ένα πλούσιο και πολύμορφο σχέδιο δράσης για την επιτυχία της απεργίας στις 15 Δεκέμβρη, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην κλιμάκωση του αγώνα
Ολοι στους δρόμους στις 15 του Δεκέμβρη. Πανεργατικός - παλλαϊκός ξεσηκωμός
Περιοδεία μαγαζί το μαγαζί, συνέλευση επιχείρηση την επιχείρηση, εργοστάσιο το εργοστάσιο, ενημέρωση σπίτι το σπίτι, δουλειά εργάτη τον εργάτη, τέτοιο άνοιγμα, τέτοια επίμονη και επίπονη δουλειά επιβάλλει η απεργιακή ταξική αναμέτρηση στις 15 του Δεκέμβρη. Τέτοιο σχέδιο έχουν καταρτίσει και ξεδιπλώνουν οι ταξικές δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας. Η επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση - τρόικα - βιομήχανοι είναι ανελέητη και πρωτόγνωρη. Εχει στόχο στο πέρασμά της να σαρώσει τα πάντα. Να μην αφήσει ίχνος δικαιώματος και κατάκτησης στην εργατική τάξη, να κάνει όσο πιο φτηνή μπορεί προς όφελος του κεφαλαίου την τιμή της εργατικής δύναμης και σύμμαχό της σε αυτή την σαρωτική πορεία έχει τη ΓΣΕΕ, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Αυτές οι εξελίξεις είναι που επιβάλλουν η απεργία στις 15 του Δεκέμβρη να αποτελέσει βήμα αποφασιστικής οργάνωσης της εργατικής τάξης και κλιμάκωσης των αγώνων της, αντίστοιχης έντασης και διάρκειας με την ένταση της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του υπηρέτες. Η επιτυχία της απεργίας θα μετρηθεί από το βαθμό οργάνωσης των εργαζομένων. Από το ανέβασμα της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με την εργοδοσία και τους υπηρέτες της. Από το στήσιμο πυρήνων αντίστασης μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, όπου αναπνέει και πάλλεται η καρδιά της εργατικής τάξης. Αλλωστε, οι διεργασίες που συντελούνται μέσα στους εργάτες αυτό σηματοδοτούν και αυτό επιβάλλουν. Και ακριβώς για αυτό το λόγο τέτοια γραμμή πλεύσης έχουν χαράξει και υλοποιούν οι ταξικές δυνάμεις. Τέτοιες αγωνιστικές διεργασίες ενισχύουν.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της πρόσφατης απεργιακής σύγκρουσης των εργαζομένων στην πολυεθνική «Πράκτικερ» με την εργοδοσία. Μια μάχη που οι εργαζόμενοι, έχοντας συμπαραστάτη και οργανωτή τις ταξικές δυνάμεις, έδωσαν με αποφασιστικότητα. Περιόδευσαν στα καταστήματα της Αθήνας, μίλησαν με τους συναδέλφους τους, συγκρούστηκαν με την εργοδοσία, δεν υπέκυψαν σε εκβιασμούς και απειλές, βοήθησαν και όσους δίσταζαν, απελευθέρωσαν όσους φοβούνταν, έκαναν υπόθεσή τους αυτόν τον αγώνα. Αυτή η μάχη αποτελεί το εφαλτήριο για την επιτυχία της απεργίας στις 15 του Δεκέμβρη που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα παλέψουν για την επιτυχία της, έχοντας πλέον αποκτήσει καλύτερη εμπειρία.
Ανάλογο είναι το παράδειγμα στο ξενοδοχείο «Ολύμπικ Ρουαγιάλ», όπου οι εργαζόμενοι για πρώτη φορά καθολικά συμμετείχαν στην πρόσφατη 3ωρη στάση εργασίας. Πραγματοποίησαν συγκέντρωση μέσα στο ξενοδοχείο. Ξεπέρασαν το φόβο, τα διλήμματα, τις απειλές και δήλωσαν ότι δεν πάει άλλο. Οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου βοήθησαν, συνέβαλαν και ενίσχυσαν αυτό το αποφασιστικό βήμα. Να κατανοήσουν δηλαδή οι ίδιοι οι εργάτες ότι χωρίς την ενιαία, συλλογική τους δράση και αντίσταση δεν πρόκειται κανείς να τους λύσει τα προβλήματά τους.
Κάθε βήμα πίσω του εργάτη, πολλά βήματα μπροστά του κεφαλαιοκράτη
Οι ίδιες οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι κάθε φορά που οι εργαζόμενοι κάνουν βήμα πίσω, έχοντας λυγίσει από το φόβο, έχοντας συρθεί στην αναμονή, στο συμβιβασμό από τις Σειρήνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, το κεφάλαιο παίρνει αέρα, εντείνει και ενισχύει την επιθετικότητά του. Γι' αυτό απαραίτητος όρος και σε αυτή την αναμέτρηση, αλλά και στην εξέλιξη της πάλης είναι η απομόνωση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που καλεί τους εργάτες να «περισώσουν ό,τι μπορούν», καλλιεργώντας την απαισιοδοξία και τη μοιρολατρία. Κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνες είναι οι πλειοψηφίες του συμβιβασμού, της συναίνεσης, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.
Αυτό γίνεται όλο και περισσότερο ξεκάθαρο μέσα στους χώρους δουλειάς, γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό από τους εργάτες που τους γυρίζουν την πλάτη. Το ένα πίσω από το άλλο τα ταξικά σωματεία παλεύουν ώστε η απεργία να μην είναι «τουφεκιά στον αέρα» όπως επιχειρεί η ΓΣΕΕ. Να μην είναι μια εθιμοτυπική απεργία, αλλά μια νικηφόρα αναμέτρηση των εργατών απέναντι στους εκμεταλλευτές τους. Να βάλει και νέα θεμέλια στην ισχυροποίηση της οργάνωσης, της ταξικής αλληλεγγύης, της σύγκρουσης και της ανατροπής αυτής της πολιτικής. Για να ανοίξει ο άλλος δρόμος προς όφελος της εργατικής τάξης και των συμμάχων τους, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της.
Ανοιγμα σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε πόλη, χωριό, γειτονιά
Στη μάχη της οργάνωσης της απεργίας με συγκεκριμένο σχέδιο, προγραμματίζοντας περιοδείες και συγκεντρώσεις έχει ριχτεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και τα ταξικά κλαδικά συνδικάτα. Ετσι, στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί οι εξής περιοδείες: Αύριο, Δευτέρα, 6/12 περιοδεία στην ΠΕΤΡΟΛΑ. Την Τρίτη 7/12 στον Προαστιακό. Την Τετάρτη 8/12 στο εργοτάξιο Βουλιαγμένης. Την Πέμπτη 9/12 στο εργοτάξιο ΓΙΑΛΟΣ στα Σπάτα, ενώ καθημερινές είναι οι εξορμήσεις στα γιαπιά.
Στο Αγρίνιο, προγραμματίζονται εξορμήσεις στο νοσοκομείο, στην Ιόνια Οδό και τα γιαπιά. Στη Λάρισα, πραγματοποιούνται περιοδείες στον οδικό άξονα, στα Τέμπη, στο γήπεδο της Λάρισας και σε μικρά και μεγάλα έργα. Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται συσκέψεις στα κεφαλοχώρια της Λάρισας. Στα Τρίκαλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκλογές στο σωματείο των Οικοδόμων και ταυτόχρονα δίνεται η μάχη της ενημέρωσης και της οργάνωσης του κλάδου για την απεργία. Ανάλογη δουλειά γίνεται και στα Γιάννενα. Στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει περιοδείες και συζητήσεις στα τοπικά υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ, με άνεργους οικοδόμους, και του ΙΚΑ, στο Μετρό Θεσσαλονίκης και προγραμματίζονται σε εργασιακούς χώρους στην Ανατολική και Δυτική περιοχή. Στην Πάτρα βρίσκονται σε εξέλιξη καθημερινές εξορμήσεις στα μεγάλα εργοτάξια, στον οδικό άξονα Αιγίου - Πάτρας και Πύργου - Πάτρας και στις οικοδομές. Στο Αίγιο, στον οδικό άξονα και στις σήραγγες Αιγίου - Κορίνθου και στη συμβατική οικοδομή. Επίσης καθημερινά πραγματοποιούν εξορμήσεις τα συνδικάτα των οικοδόμων σε: Πειραιά, Καρδίτσα, Λήμνο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Γιαννιτσά, Ηγουμενίτσα, Κιλκίς και Μέγαρα.
Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας και το Συνδικάτο της Αττικής προχωρούν σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 7 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., με θέμα τα προβλήματα των μεταναστών. Νωρίτερα μετανάστες και εργαζόμενοι του κλάδου θα συγκεντρωθούν στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Χαλκοκονδύλη 37).
Αύριο, Δευτέρα, πλατιά σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας διοργανώνουν οι Γραμματείες Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία της απεργίας στις 15 Δεκέμβρη θα πραγματοποιήσει αύριο Δευτέρα η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.
Δουλειά εργάτη τον εργάτη
Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής σε ανοιχτό διοικητικό του συμβούλιο με τη συμμετοχή εκπροσώπων από επιχειρησιακά σωματεία, επιτροπές αγώνα και εργαζόμενους κατέληξε σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, προκειμένου να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς ιδιαίτερα σε χώρους όπου δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία, σε κάθε μικρό ξενοδοχείο, εστιατόριο, ταβέρνα, καφετέρια. Στόχος του συνδικάτου να στηθούν επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, πυρήνες εργαζομένων στη βάση των ιδιαίτερων προβλημάτων τους, συνδέοντάς τα με τη γενικότερη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, τις αιτίες και τους υπεύθυνους, αναδεικνύοντας την ανάγκη της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής στην απεργία. Ηδη, το επιχειρησιακό σωματείο στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» έχει πάρει απόφαση για την απεργία και προγραμματίζει την ερχόμενη Πέμπτη γενική συνέλευση των εργαζομένων.
Στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» το επιχειρησιακό σωματείο προγραμματίζει διοικητικό συμβούλιο και γενική συνέλευση των εργαζομένων. Στο ξενοδοχείο «Στάνλεϋ» το σωματείο έχει πάρει απόφαση και κουβεντιάζει καθημερινά με τους εργαζόμενους για την αναγκαιότητα της καθολικής συμμετοχής τους στην απεργία. Στο ξενοδοχείο «Χίλτον» οι ταξικές δυνάμεις ζητούν συνεδρίαση του ΔΣ και γενική συνέλευση, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία. Το σωματείο στο ξενοδοχείο «Αθενς Πλάζα» πήρε απόφαση για συμμετοχή στην απεργία την οποία και καθημερινά κουβεντιάζει με τους εργαζόμενους. Σήμερα, στις 6 το απόγευμα πραγματοποιείται σύσκεψη με σπουδαστές του κλάδου στα γραφεία του συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, Στοά Φέξη).
Παράλληλα, σήμερα γενική συνέλευση πραγματοποιεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στις 9 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Επίσης, συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στις 11 π.μ. στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β).
Στις 8 Δεκέμβρη:
  • Σε σύσκεψη καλεί το Εργατικό Κέντρο Σάμου στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
  • Το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής καλεί σε πλατιά σύσκεψη την Τετάρτη 8 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β).
Στις 9 Δεκέμβρη:
  • Το Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Νομού Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 6 μ.μ., στα γραφεία του, στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, 2ος όροφος).