Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010

Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ:Κυβέρνηση και ΕΕ έχουν αποφασίσει τη χρεοκοπία του λαού

Η λαϊκή χειραφέτηση και η πραγματική πίεση περνάει μέσα από την ενίσχυση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ, σημείωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε δηλώσεις για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Από τις χτεσινές δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Δηλώσεις για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, έκανε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:«Η χτεσινή και η σημερινή μέρα των εργασιών στην ΕΕ, επιβεβαιώνουν αυτό που το ΚΚΕ είπε: Οτι έχει ιστορική ευθύνη πραγματικά ο ελληνικός λαός, όχι μόνο να αγνοήσει τον εκβιασμό του πρωθυπουργού ή την μπλόφα για τις πρόωρες εκλογές, αλλά να αντιστρέψει το ζήτημα και να στριμώξει κυριολεκτικά την κυβέρνηση, να την κάνει όσο γίνεται πιο αδύναμη και βεβαίως να μην επιτρέψει και τα παιχνίδια του κ. Σαμαρά.

Η ουσία της συζήτησης στη Σύνοδο της ΕΕ είναι σήμερα που συζητάνε για την ελεγχόμενη χρεοκοπία. Το θέμα τέθηκε. Αφού βεβαίως έχουν συμφωνήσει προ χρόνων και ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της κρίσης για τη χρεοκοπία των λαών.
Αυτό που συζητάνε τώρα είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία, τσακώνονται μεταξύ τους - και σωστά εμείς λέμε την ΕΕ "λάκκο λεόντων" - για το ποιος θα πληρώσει λιγότερα ή περισσότερα. Τα γερμανικά μονοπώλια, τα ιταλικά, τα ελληνικά, τα βρετανικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά; Αυτή είναι η διαμάχη τους και γι' αυτό την πρώτη μέρα η συζήτηση αφιερώθηκε στα μέτρα που θα πάρουν. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι θα προχωρήσουν στην ελεγχόμενη χρεοκοπία, γιατί η κρίση είναι βαθιά και προβλέπουν νέο κύμα κρίσης. Θέλουν να διευθετήσουν μέσα από αυτήν τη διαπάλη, ποια τμήματα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων θα βγουν πιο ισχυρά και ποια θα αδυνατίσουν.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε από το λαό να έχει εκλογική δύναμη για να μπορεί να διαπραγματευτεί. Διαπραγματεύεται και αυτός για τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, χώρια το ότι έχει τη φιλοδοξία να πει ότι παίζει ιδιαίτερο, διεθνή ρόλο. Οι διαπραγματεύσεις που κάνει είναι κίνδυνος θάνατος για το λαό. Και επομένως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ που είναι τώρα κυβέρνηση, δεν πρέπει να έχει τέτοια δύναμη, δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να το νομιμοποιήσει ως διαπραγματευτή υπέρ των συμφερόντων των μονοπωλίων.
Τι θα είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία, η οποία μάλιστα θα ισχύσει για όλα τα κράτη - μέλη; Θα είναι ένα μνημόνιο διαρκείας. Γι' αυτό και στις εκλογές στις 7 Νοέμβρη πρέπει να γίνει άλμα αντιστροφής, να δώσει ψήφο αντεπίθεσης και ανατροπής. Διαφορετικά, ο ελληνικός λαός θα βρεθεί σε δύσκολη θέση την επόμενη μέρα.
Κάλπικη «αντίσταση» και αστειότητες
Τι αποφασίστηκε στη Σύνοδο της ΕΕ; Ο κ. πρωθυπουργός, εκπροσωπώντας οπωσδήποτε το μερίδιο ευθύνης που έχει από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μπορεί να θεωρηθεί και συνεισηγητής με όλους τους άλλους, τι ζήτησε λοιπόν; Να προχωρήσουν μέτρα και κυρώσεις στην περίπτωση που υπάρχουν ελλείμματα και χρέη πάνω από τους όρους που καθορίζει το σύμφωνο σταθερότητας. Μάλιστα, να ισχύσουν οι ποινές και στην περίπτωση που μια χώρα έχει απώλειες στην ανταγωνιστικότητα.
Ομως, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η κούρσα του ανταγωνισμού διενεργείται πριν απ' όλα στη μετατροπή της εργατικής δύναμης σε ακόμη πιο φθηνή μέχρι εκεί που και ο δικός μας νους ακόμα δεν πάει. Επομένως, το πρώτο που αποφάσισαν είναι: Καινούργια βάρβαρα μέτρα. Οι διαφορές που έχουν μεταξύ τους είναι αστείες, π.χ. αν θα είναι έξι μήνες ή ένας χρόνος ο χρόνος προειδοποίησης για την εφαρμογή των κυρώσεων, αν θα εφαρμοστεί αυτόματα κ.λπ.
Οσο για την περιφανή νίκη του πρωθυπουργού να μη χάνει μια χώρα - μέλος της ΕΕ το δικαίωμα της ψήφου, είναι αστείο. Ξέρουμε πολύ καλά ότι το κάθε κράτος βάζει ένα ευρύτερο πακέτο, ξέροντας ότι ορισμένα πράγματα δε θα περάσουν για να επικυρώσουν τα κυριότερα. Η Γερμανία πέρασε αυτό που ήθελε, σε συνεννόηση βέβαια και με άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες μέσα στην ΕΕ, συμφώνησε όμως σε αυτό και ο κ. Παπανδρέου.
Η ψήφος είναι θέμα κύρους περισσότερο, γιατί δεν υπάρχει κυβέρνηση, ούτε στο παρελθόν, ούτε σήμερα, που να έχει ψηφίσει ποτέ "όχι" στην ΕΕ, που έβαλε "βέτο" και όταν ίσχυε το "βέτο" σε περισσότερα ζητήματα. Επομένως, η αντίσταση του πρωθυπουργού είναι κάλπικη. Ενδιαφέρεται να είναι ένας διαπραγματευτής για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Εχει αξία η δήλωση της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, η οποία είπε το εξής, για τους δικούς της λόγους: "Τα ελλείμματα της Ελλάδας είναι τα πλεονάσματα της Γερμανίας". Επομένως, τι ποινές και τι κυρώσεις. Η ανάπτυξη είναι ανισόμετρη και η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να είναι ίδια. Η κρίση δεν χτυπάει ταυτόχρονα τις χώρες. Επομένως, και η έννοια των κυρώσεων και η έννοια των μέτρων και η έννοια της σύγκλισης στους δικούς τους στόχους και τους αριθμούς είναι ανύπαρκτη.
Συμφωνεί σε όλα η ελληνική κυβέρνηση
Αυτό που πρέπει να προσέξει ο λαός είναι ότι η συζήτηση για ελεγχόμενη χρεοκοπία έχει ξεκινήσει. Για το λαό η χρεοκοπία ξεκίνησε και είναι ανεξέλεγκτη, ενώ γι' αυτούς θα είναι προγραμματισμένη. Το σύστημα επιδιώκει να βγει ισχυρότερο σε βάρος των λαών. Δεν έχει, λοιπόν, τίποτα να φοβηθεί ο λαός. Τι να φοβηθεί, δηλαδή; Αφού ήδη έχουν αποφασίσει την πλήρη χρεοκοπία. Κανένας φόβος μπροστά στην κάλπη. Η χειραφέτηση του λαού και η πραγματική πίεση περνάει μέσα από την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζει το ΚΚΕ.
Και για όσους δεν θέλουν να πιστέψουν το ρόλο του κ. Παπανδρέου να πω και εξής: Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τον κ. Ράσμουσεν, που έγινε πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, είπε: "Εχουμε καταθέσει προτάσεις για έναν ισχυρό μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Από την πρώτη στιγμή που υπήρχε η κρίση στη χώρα μας και οι επιθέσεις από τις αγορές εμείς ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός μηχανισμός στήριξης και σήμερα συζητείται αυτό το πολύ μεγάλο θεσμικό θέμα".
Στην ουσία, είναι υπέρ όλων των αποφάσεων της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά την αλλαγή της Συνθήκης δεν έχουν καταρχήν καμία αντίρρηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Θα είναι θετικό να περιληφθεί αυτός ο μηχανισμός, στο πλαίσιο της Συνθήκης. Η μόνη τους διαφωνία αφορά την ψηφοφορία για την οποία, άλλωστε, ούτε η Γερμανία επέμενε, αφού ήξερε από την αρχή ότι δεν ήταν το κυριότερο ζήτημα αυτό. Οι εκβιασμοί και στα πλαίσια της ΕΕ δε σταματάνε, θα έρθουν στην πορεία.
Αυτά πρέπει να κρατήσει ο ελληνικός λαός μπροστά στην κάλπη και να δώσει την απάντησή του τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ όσο και στα κάλπικα ψηφοδέλτια. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ από αναχώματα, γιατί ξέρει ότι η ψήφος και η ανοχή στην πολιτική του θα επιστραφεί στις 15 Νοέμβρη».
Εγρήγορση και αντεπίθεση
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το αν έρχονται πιο κοντά οι εθνικές εκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:
«Αυτό ο κ. Παπανδρέου το ξέρει. Εκβιασμός ήταν, μπλόφα ήταν; Ο,τι και αν είναι, ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει στο νου του ότι στις 15 Νοέμβρη πρέπει να είναι σε μεγάλη εγρήγορση και αντεπίθεση. Πρέπει να οργανωθεί, να αγωνιστεί, να συντονιστεί με λαούς της Ευρώπης και αν έρθουν οι εκλογές να δώσει ένα γερό πλήγμα στο πολιτικό σύστημα και στην κυβέρνηση και σε όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες απεργάζονται τη διάσωση είτε του δικομματικού πολιτικού συστήματος είτε τη μετεξέλιξή του σε κυβερνήσεις συνεργασίας.
Ο λαός δεν μπορεί να μπει στον ανταγωνισμό ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε περίπτωση κυβερνήσεως συνεργασίας».