Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής για τη μεταφορά των μαθητών

Mε κεντρικό αίτημα δωρεάν και ασφαλή μεταφορά, κινητοποίηση πραγματοποίησαν γονείς και μαθητές με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων και Συλλόγων Γονέων Μουσικών Σχολείωνκαι Καλλιτεχνικού Σχολείου. Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεύτηκαν προς τη Βουλή. Εκεί αντιπροσωπεία τους επέδωσε Υπόμνημα διαμαρτυρίας στα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής.
Στο Υπόμνημα μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι σήμερα στην Περιφέρεια Αττικής δεν μεταφέρεται κανένας μαθητής με δημόσια σύμβαση. 4.000 μαθητές της Ειδικής Αγωγής και 2.000 μαθητές των Μουσικών και του Καλλιτεχνικού Σχολείου, πέρα από το πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών, δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα σχολεία τους.
Στο Υπόμνημα σημειώνεται ότι το το 2013, με δημόσια σύμβαση μεταφέρονταν 9.000 μαθητές, ενώ για το 2014 η πρόβλεψη είναι για 12.000 μαθητές. 7.000 μαθητές βρίσκονται στο σχέδιο σύμβασης μεταξύ ΟΑΣΑ και Περιφέρειας για το «Ειδικό Μαθητικό Δελτίο», όπως ορίζει η ΚΥΑ 24001, παρόλο που για φέτος υπάρχει άρση των χιλιομετρικών ορίων από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών. Πέρυσι την Περιφέρεια Αττικής γίνονταν 916 δρομολόγια, φέτος ο σχεδιασμός είναι για 560. Από αυτά αρκετά είναι άγονα, αφού οι ιδιώτες μεταφορείς δεν έχουν το ανάλογο κέρδος που επιθυμούν και τα δρομολόγια παραμένουν αδιάθετα. 334 δρομολόγια είναι εκτός διαγωνισμού.
Στο μεταξύ οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος ΚατσώτηςΓιάννης Γκιόκας και Σπύρος Χαλβατζής κατέθεσαν αναφορά στους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Οικονομικών το υπόμνημα της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων και των Συλλογών Γονέων και Κηδεμόνων των Μουσικών Σχολείων Αλίμου, Ιλίου, Παλλήνης, Πειραιά και Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα σχετικά με το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών. (Διαβάστε την αναφορά στο συνημμένο)
Οι γονείς και οι μαθητές απαιτούν:
  • Να ξεκινήσουν τώρα τα κατοχυρωμένα δρομολόγια, χωρίς καμία καθυστέρηση.
  • Να ξεκινήσει τώρα η διαδικασία για τα 334 δρομολόγια που είναι εκτός διαγωνισμού.
  • Να σταματήσει ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΟΑΣΑ να κόβει πρόστιμα στους μαθητές που δεν έχουν εισιτήριο.
  • Να δοθούν επιπλέον κονδύλια από το πλεόνασμα που έχουν τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια για να καλύψουν την ανάγκη μεταφοράς των μαθητών.
  • Άμεσα να προχωρήσουν στην κατάθεση νέου νομοσχεδίου για τη μεταφορά των μαθητών, χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών.
  • Ενιαίο κρατικό φορέα μεταφορών.
Νωρίτερα, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου αντιπροσωπεία τους παρέδωσε το Υπόμνημα στον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίτης. Ο Υφυπουργός από την πλευρά του, έσπευσε να ρίξει τις ευθύνες στις Περιφέρειες, ισχυριζόμενος ότι το υπουργείο κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λυθεί το θέμα.