Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Δήμος Μαραθώνα : Αρνητικές εξελίξεις για το λαό της περιοχής

Προάγγελο αρνητικών εξελίξεων αποτελεί η προχτεσινή κίνηση του δημάρχου, Ηλ. Ψινάκη να ανακοινώσει παύση πληρωμών, καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχει φράγκο», γεγονός που απέδωσε σε «16χρονο πάρτι εκατομμυρίων της προηγούμενης δημοτικής αρχής». Η κίνηση αυτή συνοδεύτηκε από αναφορές ότι ο δήμος δεν μπορεί να πληρώσει τη μισθοδοσία του προσωπικού και από υποσχέσεις για συγκέντρωση χρημάτων από χορηγίες και ιδιωτικά κεφάλαια. Η συγκεκριμένη υπόθεση - στοιχεία της οποίας σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες Ψινάκη μπορεί να έχουν βάση - δημιουργεί πολλά ερωτήματα, αφού συνοδεύεται από εξαγγελίες για εμπλοκή επιχειρηματιών και χορηγών.
Πάντως, η κατάσταση που περιέγραψε ο δήμαρχος Μαραθώνα και που παρόμοια είναι σε πολλούς δήμους της χώρας, δηλαδή: αδυναμία πληρωμής των εργαζομένων, ταμειακό πρόβλημα, χρεωμένος δήμος, σταμάτημα υπηρεσιών προς τους δημότες, είναι αποτέλεσμα του ίδιου του χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης, δήμων και περιφερειών ως κομματιών του κρατικού μηχανισμού. Δηλαδή, πολιτική ιδιωτικοποιήσεων, επιβολής φόρων, δανειοδότησης για έργα και υπηρεσίες που αναλαμβάνουν επιχειρηματίες και ιδιώτες. Και σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί η διαχρονική παρακράτηση πόρων από το κεντρικό κράτος που βέβαια τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, έχει ενταθεί, με περικοπές στη χρηματοδότηση που ξεπερνούν το 60%, με ανάθεση σε ιδιώτες υπηρεσιών, κλείσιμο παιδικών σταθμών, σταμάτημα προγραμμάτων Πρόνοιας κ.λπ.
Επιπλέον, όσα προτείνει ως διέξοδο ο δήμαρχος Μαραθώνα είναι ακριβώς όσα προβλέπει η πολιτική της ΕΕ και ο «Καλλικράτης». Δηλαδή: δήμοι που θα λειτουργούν με ίδια έσοδα και σε συνεργασία με επιχειρηματίες. Κάτι ανάλογο με το «Save Marathon» που ανακοίνωσε, ως «καλός μάνατζερ», ο δήμαρχος για να ανακουφίσει τους συμπολίτες του, όπως είπε.
Η πολιτική αυτή αποτυπώνεται καθαρά και στη δράση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο επιβάλλει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αν ένας δήμος αποκλίνει επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα από τους στόχους των εσόδων που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.
Χτες, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε προκαταβολή των τακτικών ετήσιων πόρων που λαμβάνει ο Δήμος Μαραθώνα, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας. Σχετική συνάντηση είχε ο υπουργός Εσωτερικών, Α. Ντινόπουλος με τον Ηλ. Ψινάκη. Οπως ενημέρωσε δε ο Ηλ. Ψινάκης, στη διάρκεια του χτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν εξασφαλιστεί οι μισθοί των εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2014. Μετά, δηλαδή, βλέπουμε...
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ν. Στεφανίδης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατήγγειλε τη σημερινή δημοτική αρχή ότι συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική της προκατόχου της, που συρρικνώνει και αποδομεί τις δομές του δήμου και προχωρεί σε ιδιωτικοποιήσεις.