Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Προβλήματα στην 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας Μεσογείων και Λαυρεωτικής

  ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Προβλήματα στην 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας Μεσογείων και Λαυρεωτικής
Με την πολιτική της σημερινής συγκυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, καταδικάζονται τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σε υποχρηματοδότηση, με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Κέντρα Υγείας στην περιοχή Μεσογείων και Λαυρεωτικής του Νομού Αττικής, όπου οι ελλείψεις έχουν ως αποτέλεσμα είτε να καταρτίζεται με δυσκολία ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης, είτε να μην διασφαλίζεται καθόλου η 24ωρη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα:

-    Στα Κέντρα Υγείας Σπατών και Νέας Μάκρης, η Διοίκηση του Σισμανογλείου, στο οποίο υπάγονται, έχει επιβάλλει καθεστώς συνεφημέρευσης. Το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης έχει 24ωρη λειτουργία μόνο Τετάρτη και Κυριακή. Τις επόμενες ημέρες λειτουργεί μέχρι τις 15:00 και το Σάββατο είναι κλειστό. Το Κέντρο Υγείας Σπατών έχει 24 ωρη λειτουργία τις υπόλοιπες 5 ημέρες.
-    Το Κέντρο Υγείας Καλυβίων λειτουργεί καθημερινά μόνο μέχρι τις 22:00.
-    Στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας οι εφημερίες βγάνουν οριακά. Το Κέντρο Υγείας Κορωπίου εφημερεύει καθημερινά, όμως κάθε μήνα γίνεται και κάποια περικοπή στις εφημερίες. Το Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου μέσα στον Αύγουστο έκλεισε ένα απόγευμα, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και το Σεπτέμβρη. Στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου προσωρινά εξασφαλίστηκε η 24ωρή λειτουργία με την πρόσληψη συμβασιούχων γιατρών.
Αυτή η κατάσταση έρχεται να προστεθεί στην εδώ και χρόνια υποβάθμισή των Κέντρων Υγείας της περιοχής, με ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτών και ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού. Εντάσσεται στην πολιτική των περικοπών και συγχωνεύσεων των δημοσίων υπηρεσιών υγείας και θα οδηγήσει στην πλήρη υποβάθμισή τους. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή, όπου ακόμη και οι υπάρχουσες δημόσιες δομές, είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, δεδομένης της πληθυσμιακής αύξησης της περιοχής, η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη κατά τους θερινούς μήνες, και της βιομηχανικής επέκτασης. Επιπρόσθετα, σε πολλές περιπτώσεις η πρόσβαση στα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας είναι δύσκολη, λόγω των απομακρυσμένων περιοχών και του ελλιπούς συγκοινωνιακού δικτύου. Αυτή η κατάσταση έχει τραγικές συνέπειες τόσο για του ασθενείς, όσο και για τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού. Επείγοντα περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής αναγκάζεται είτε να μετακινείται σε Κέντρο Υγείας άλλης περιοχής, είτε να καταφεύγει σε ιδιώτες επιχειρηματίες της υγείας, πληρώνοντας τεράστια ποσά από το πενιχρό τους εισόδημα. Για τους άπορους, ανασφάλιστους κλπ., οι οποίοι πολλαπλασιάζονται με την καπιταλιστική κρίση, σημαίνει είτε αποκλεισμό από τις υπηρεσίες υγείας, είτε παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών μέσω των δήμων, των ΜΚΟ, της «φιλανθρωπίας».

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, με βάση τα παραπάνω, τι μέτρα θα πάρει για:
- Να ακυρωθούν οι ήδη υπάρχουσες και να μην προχωρήσει περαιτέρω καμία διαδικασία συγχώνευσης και συνεφημέρευσης Κέντρων Υγείας.
- Να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η στελέχωση των Κέντρων Υγείας με μαζικές προσλήψεις εργαζομένων, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλη την εβδομάδα και όλο το 24ωρο, και να παρέχουν όλες τις υπηρεσίες απολύτως δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Ο βουλευτής       
Γιάννης Γκιόκας