Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 13/09/2012 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΣΤ΄
Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012


ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, η συγκεκριμένη ερώτηση που συζητάμε σήμερα δεν είναι μία απλή πράξη κοινοβουλευτικού ελέγχου. Είναι ένα άμεσο και εξαιρετικά επείγον αίτημα για να αντιμετωπιστεί ένα σοβαρό πρόβλημα που συνδέεται συνολικά με την υγεία των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής και αφορά την 24ωρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας της περιοχής.
Επί της ουσίας, με τις εξελίξεις που έχουμε το τελευταίο διάστημα, οδηγούμαστε σε μία κατάσταση όπου κανένα Κέντρο Υγείας της ευρύτερης περιοχής Μεσογείων και Λαυρεωτικής δεν έχει εξασφαλισμένη 24ωρη λειτουργία. Την πιο χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης και Σπατών, όπου το μεν Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης εφημερεύει δύο ημέρες την εβδομάδα, μόνο Τετάρτη και Κυριακή, τις υπόλοιπες μέρες λειτουργεί μέχρι τις 15.00΄, το Σάββατο είναι κλειστό, το δε Κέντρο Υγείας Σπατών λειτουργεί τις υπόλοιπες πέντε ημέρες. Το Κέντρο Υγείας Καλυβίων λειτουργεί μέχρι τις 22.00΄, λες και τις υπόλοιπες ώρες και μέρες δεν υπάρχουν περιστατικά που πρέπει να αντιμετωπιστούν, δεν υπάρχουν ανάγκες, δεν υπάρχουν ασθενείς.
Και βέβαια, παρόμοια είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας της περιοχής, όπου οι εφημερίες βγαίνουν οριακά –σε ορισμένες περιπτώσεις δεν βγαίνουν καθόλου- με τη συνδρομή των ειδικευόμενων γιατρών και ήδη συζητείται στα Κέντρα Υγείας Κορωπίου και Μαρκοπούλου να υλοποιηθεί καθεστώς συνεφημέρευσης, όπως στα Κέντρα Υγείας Σπατών και Νέας Μάκρης.
Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι σημερινή. Είναι μία συνολικότερη πορεία όλα αυτά τα χρόνια απαξίωσης και επιδείνωσης όλων αυτών των Κέντρων Υγείας με ελλείψεις σε προσωπικό, σε εξοπλισμό, που έχει τραγικές συνέπειες στην περιοχή, στην Ανατολική Αττική, η οποία τα τελευταία χρόνια –ξέρετε, κύριε Υπουργέ, και από τη θητεία σας ως Υπουργός Παιδείας από αντίστοιχες ερωτήσεις- έχει πολλαπλασιάσει τον πληθυσμό της. Έχει μια τεράστια βιομηχανική ανάπτυξη, άρα μιλάμε για εργατικά ατυχήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και αυτή η κατάσταση όχι μόνο δεν συμβαδίζει με τις υπηρεσίες υγείας, αλλά έχουμε την αντίθετη πορεία: οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας συρρικνώνονται και υποβαθμίζονται.
Εμείς ρωτάμε, τι μέτρα θα πάρει το Υπουργείο, προκειμένου να ακυρωθούν οι όποιες αποφάσεις υπάρχουν συνεφημέρευσης σε μία σειρά Κέντρα Υγείας, να μην υπάρχουν περαιτέρω αποφάσεις συγχώνευσης ή συνεφημέρευσης και βέβαια να στελεχωθούν αυτά τα Κέντρα Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και τον εξοπλισμό, έτσι ώστε να λειτουργούν είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο, όλη την εβδομάδα, όλο το χρόνο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν κάνατε την ερώτηση ως μία τυπική διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Κατά καιρούς, έχω απαντήσει σε ερωτήσεις σας και γνωρίζω ότι το ενδιαφέρον σας είναι ειλικρινές. Αυτό σας τιμά και συμβάλλει και στην αντιμετώπιση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου στα προβλήματα τα οποία θίγετε με την ερώτησή σας.
Πράγματι, δεν εκτελούνται οι εφημερίες στην έκταση που εκτελούντο κατά το παρελθόν, διότι η αναδιοργάνωση με τη διασύνδεση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας καλύπτει τις ανάγκες των εκδηλούμενων περιστατικών μέσω των εφημεριών, οι οποίες λειτουργούν στα νοσοκομεία με τα οποία τα Κέντρα Υγείας είναι διασυνδεδεμένα.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν τη μεταβάλω σε τίποτα και δεν σας αποκρύπτω το παραμικρό. Είναι ο καινούργιος σχεδιασμός, ο οποίος ανταποκρίνεται στην περιστολή των δαπανών, χωρίς αυτό να συνεπάγεται και αδυναμία στους συμπολίτες μας να προστρέξουν σε νοσοκομειακές μονάδες και να τύχουν της απαιτουμένης περίθαλψης.
Οι δαπάνες, οι οποίες έχουν διατεθεί για το τρέχον έτος, σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε από τη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο είναι στο ύψος των τριακοσίων είκοσι εκατομμυρίων ευρώ. Έχει γίνει προσπάθεια να χρεωθούν οι εφημερίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εντός αυτού του επιπέδου της δαπάνης. Στο πρώτο εξάμηνο είχαμε μια υπέρβαση της δαπάνης των εφημεριών. Παρόλα ταύτα, εμείς με τις δικιές μας ενέργειες εξασφαλίσαμε την εξόφληση κατά 100% αυτής της δαπάνης μέχρι το τέλος Ιουνίου. Στο δεύτερο εξάμηνο κάνουμε μια προσπάθεια σημαντική να μην υπερβούμε το τελικό ποσό των τριακοσίων είκοσι εκατομμυρίων ευρώ.
Επιπροσθέτως, θέλω να σας πω ότι τα Κέντρα Υγείας, στα οποία αναφερθήκατε έχουν υποστηριχθεί με δαπάνες του Υπουργείου Υγείας κατά καιρούς για την ενίσχυση του εξοπλισμού τους. Θα αναφέρω κάποιους αριθμούς όπως της Νέας Μάκρης με εκατόν εβδομήντα επτά χιλιάδες ευρώ, των Σπατών με εκατόν εβδομήντα έξη χιλιάδες ευρώ, του Κορωπίου με εκατόν ενενήντα πέντε χιλιάδες ευρώ κτλ. Αυτά τα χρήματα αποσκοπούν στο να ενισχυθεί ο εξοπλισμός τους.
Και είναι πάντοτε στο πλαίσιο του προγραμματισμού του Υπουργείου η εξασφάλιση και επιστημονικού, ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού στη διαδικασία έγκρισης προσλήψεων, οι οποίες όπως γνωρίζετε είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αυτές οι προκηρύξεις βρίσκονται στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες και προχωρήσουμε σε νέες προσλήψεις ως Κυβέρνηση, τότε ένα τμήμα αυτών των προσλήψεων θα αφορά τον τομέα της υγείας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, σαφή απάντηση στο ερώτημα, αν θα σταματήσει η συνεφημέρευση των Κέντρων Υγείας και αν θα ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων της περιοχής, έτσι ώστε τα Κέντρα Υγείας να λειτουργούν είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, δυστυχώς, δεν πήραμε. Και το πρόβλημα, ξέρετε, είναι εξαιρετικά επείγον.
Να σας πω μόνο το εξής: Αυτή τη στιγμή με τις υπάρχουσες δομές υγείας, αν πούμε ότι λειτουργούσαν είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, ένας κάτοικος της περιοχής του Γραμματικού ή της περιοχής του Μαραθώνα ή της Αρτέμιδος ή του Πόρτο Ράφτη –και μιλάμε για περιοχές όπου τους θερινούς μήνες τριπλασιάζουν τον πληθυσμό τους- θα έπρεπε να κάνει δέκα και είκοσι χιλιόμετρα με κακό συγκοινωνιακό δίκτυο. Αν δεν λειτουργήσουν αυτές οι εφημερίες, αυτή η απόσταση θα πολλαπλασιαστεί.
Αντιλαμβάνεστε, επομένως, ότι εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες συνέπειες, είτε αυτοί οι άνθρωποι –ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι- δεν θα μπορέσουν να έχουν καμία πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες υγείας, είτε θα πρέπει να καταφύγουν στους επιχειρηματίες υγείας, οι οποίοι σε αυτές τις συνθήκες πολλαπλασιάζουν και γιγαντώνουν τα κέρδη τους. Αυτή, δυστυχώς, είναι η πραγματικότητα.
Πραγματικά, αυτή η κατάσταση, πέρα από τις επιπτώσεις και τις τραγικές συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής, έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο ίδιο το προσωπικό που εργάζεται σε αυτά τα Κέντρα Υγείας. Όλοι ζουν με την αγωνία, αν το κέντρο υγείας θα λειτουργεί μετά από δύο ή τρεις μήνες, πού θα λειτουργεί, πού θα κάνουν την εφημερία τους. Διότι πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να μετακινούνται από το ένα κέντρο υγείας στο άλλο. Πραγματικά, όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί σε ένα αδιέξοδο.
Εμείς εκφράζουμε πραγματικά τη σοβαρή ανησυχία ότι αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται και στην περιοχή, αλλά και συνολικότερα στο χώρο της υγείας θα οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες τα επόμενα χρόνια, το επόμενο διάστημα. Πραγματικά, θα θρηνήσουμε ακόμη και θύματα μέσα από αυτήν την πολιτική που εφαρμόζετε.
Εδώ, το ερώτημα που μπαίνει είναι το εξής: Δεν υπάρχουν οι υλικές δυνατότητες, προκειμένου να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες; Δεν υπάρχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι γιατροί και νοσηλευτές. Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στον τομέα της ιατρικής είναι αλματώδης. Κι αντί αυτές οι δυνατότητες να μπουν στην υπηρεσία της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, η κατάσταση που βιώνουμε είναι: Ο δημόσιος τομέας υγείας και να συρρικνώνεται, να μικραίνει και να εμπορευματοποιείται, παράλληλα και να λειτουργεί σαν εργαλείο ενίσχυσης των επιχειρηματιών στο χώρο της υγείας και στο χώρο του φαρμάκου. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει το Υπουργείο τώρα να πάρει άμεσα μέτρα για την ανακούφιση αυτής της κατάστασης, να λειτουργήσουν τα κέντρα υγείας είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, να παίζουν το ρόλο τους ως πρωτοβάθμια φροντίδα πρόληψης της υγείας του πληθυσμού. Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, που τα ξέρετε καλύτερα, ότι δηλαδή πάνω από το 50% των περιστατικών στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και αντί να γίνεται αυτό και να συμβάλλουν και τα κέντρα υγείας στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, υπάρχει μία κατάσταση αποδιάρθρωσης και αδιεξόδου.
Εμείς, λοιπόν, ζητάμε το αυτονόητο. Το ζητούν και οι κάτοικοι της περιοχής. Τα κέντρα υγείας να λειτουργήσουν είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.
Επειδή μιλήσατε για σπατάλη και περιστολή δαπανών, νομίζω ότι είναι πρόκληση το να θεωρούμε σπατάλη ή περιττή δαπάνη το να έχει το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης παιδίατρο και ακτινολογικό τμήμα. Αυτή είναι η περιστολή;
Το λόγο έχει ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρεάς Λυκουρέντζος για τρία λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Κύριε συνάδελφε, σας επαίνεσα για το ενδιαφέρον σας, δεν σας επαινώ για τις υπερβολές σας, οι οποίες δεν χρειάζονται.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Δεν είναι υπερβολές.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Όλα αυτά τα οποία παρουσιάσατε δίνουν την εντύπωση ότι ο λαός της Αττικής βρίσκεται στο έλεος και δεν απολαύει υπηρεσιών υγείας. Αυτό είναι λάθος, διότι, όπως εξήγησα προηγουμένως, οι εφημερίες οι οποίες οργανώνονται από το νοσοκομείο, με το οποίο είναι διασυνδεδεμένα τα κέντρα υγείας, είναι εφημερίες ακριβώς για να ανταποκρίνονται στα περιστατικά τα οποία εκδηλώνονται σε ώρες εκτός λειτουργίας και των κέντρων υγείας και του νοσοκομείου. Όλα τα άλλα τα ακούω με ευαισθησία, αλλά δεν δέχομαι την υπερβολική τους διάσταση. Κανενός η ζωή δεν έχει τεθεί σε κίνδυνο σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας.
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις σας, επειδή συζητούμε οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας με το κριτήριο της αξιοπιστίας και της υπευθυνότητας, καλό είναι να συνοδεύονται αυτά και με την αναγκαία κοστολόγησή τους. Είναι πολύ ωραίο το να περιγράφει κανείς έναν ιδεατό και ιδανικό κόσμο, χωρίς να μπαίνει στην υποχρέωση να εξηγήσει πόσο κοστίζει και από πού θα εξευρεθούν οι πόροι, που είναι το μείζον ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός λαός. Δεν το αντιμετωπίζει η Ελληνική Κυβέρνηση. Και αν δεν υπάρχει αυτή η Κυβέρνηση, και εάν δεν είμαι εγώ, ο ομιλών Υπουργός, και είναι οποιοσδήποτε άλλος στη θέση μου, εσείς ή όποιος άλλος συνάδελφος, έχει να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα. Είναι πρόβλημα του ελληνικού λαού. Δεν είναι πρόβλημα των κυβερνήσεων.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός για όλα αυτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Δεν μιλάμε ιδεολογικά, πολιτικά, δεν ασχολούμαστε με το φιλελευθερισμό, με τον κομμουνισμό, το σοσιαλισμό, δεν ασχολούμαστε με τι έχει ο καθένας στο μυαλό του ως θεωρητική κατασκευή. Είναι η πραγματικότητα η οποία μας καλεί να πάρουμε θέση και να πούμε πώς θα λύσουμε το πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας, πώς θα βρούμε τους πόρους, πώς θα χρηματοδοτήσουμε τις υπηρεσίες μας, πώς δεν θα χρεώσουμε άλλο την Ελλάδα. Γιατί αυτό το οποίο μετακυλίεται στις επόμενες γενιές δεν είναι οι μύθοι που κατά καιρούς κατασκευάστηκαν στη χώρα από διάφορες ιδεολογικές αφετηρίες, μετακυλίεται το δυσβάστακτο χρέος, το οποίο ακυρώνει τα όνειρα της νέας γενιάς. Αρκετά οι μύθοι, αρκετά οι θεωρίες, οι ουτοπίες. Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι να κοιτάξουμε με θάρρος την πραγματικότητα και να εξεύρουμε λύσεις.
Σας απαντώ, λοιπόν, ότι στη χώρα υπάρχει και το δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το σύστημα υπηρεσιών από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Και στους δύο τομείς καταβάλλει το ασφαλιστικό μας σύστημα τις υποχρεώσεις του στο μέτρο του δυνατού, με καθυστερήσεις έναντι των υποχρεώσεων οι οποίες γεννώνται από την περίθαλψη των συμπολιτών μας.
Βεβαίως, συμφωνώ μαζί σας, κύριε συνάδελφε, ότι πρέπει να ρίξουμε βάρος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, για να αποσυμφορήσουμε κατά το δυνατόν τις επισκέψεις στα νοσοκομεία και τη συμφόρηση των νοσοκομείων σε ορισμένες περιπτώσεις, που δημιουργεί και εκεί αρνητικές εντυπώσεις.
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι ναι, αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας σήμερα των συνδεδεμένων κέντρων υγείας με τα νοσοκομεία. Η κατάσταση μπορεί και πρέπει και θα βελτιώνεται σύμφωνα με τις δυνατότητές μας, αλλά ως Υπουργός δεν πρόκειται να σας απαντήσω ποτέ με αβάσιμα επιχειρήματα και σε κατευθύνσεις μη πραγματοποιήσεως όσων θα αναφέρω στη Βουλή. Αυτά τα οποία δηλώνω, αυτά και πραγματοποιούνται.
Σας ευχαριστώ.