Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

AΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ


Δάσκαλος η πράξη
Η πράξη είναι το κριτήριο των πάντων. Όλα τα άλλα, διακηρύξεις, προθέσεις, εκτιμήσεις, είναι λόγια που μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν από αυτή. Για αυτό λέμε και ξαναλέμε: Η ίδια η πείρα των εργαζομένων, τα γεγονότα είναι ο πολύτιμος δάσκαλος που μας μαθαίνει ποιος πραγματικά είναι ο καθένας και τι στόχους υπηρετεί.
Πριν όμως δούμε τι κάνουν, ας δούμε τι λένε. Το ΠΑΣΟΚ μιλά σήμερα για «αναθεώρηση» του μνημονίου, η ΝΔ για επαναδιαπραγμάτευσή του και οι δυνάμεις τους σε συνδικαλιστικό επίπεδο είναι τάχα αντίθετες με αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα το καταγγείλει, διευκρινίζοντας εκ των υστέρων ότι μιλά για πολιτική καταγγελία (δηλαδή δε θα το καταγγείλει στην πράξη). Την ίδια ώρα, πήρε σβάρνα τις ευρωπαϊκές χώρες για να διατυμπανίσει ότι αυτός αποτελεί τον εγγυητή-φύλακα του ευρώ και του διακρατικού ιμπεριαλιστικού οργανισμού, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σπέρνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Από όλα αυτά τα μπόσικα λόγια, που χωράνε τα πάντα και τίποτα, τι πραγματικά εννοούν; Απάντηση δίνουν με αυτά που κάνουν. Να, τι λέει η πείρα.
Προχτές οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έθεσαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ την πρόταση να απορριφθεί το σχέδιο της ΣΣΕ που έχουν συνδιαμορφώσει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΓΕΝΟΠ) με τη διοίκηση της ΔΕΗ. Ουσία του σχεδίου αυτού είναι η αποδοχή των μνημονιακών νόμων που ορίζουν τη μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 35% και την κατάργηση της μονιμότητας των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ (μεταξύ αυτών και η ΔΕΗ). Αρχικά η ΣΑΔ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) και η ΠΑΣΚΕ προσπάθησαν να μην μπει καν η πρόταση σε ψηφοφορία. Είναι προφανές ότι δεν ήθελαν να αποκαλυφθεί η θέση τους. Ομως η ψηφοφορία έγινε. Σύσσωμη η ΣΑΔ του ΣΥΡΙΖΑ και τα 12 από τα 14 μέλη της ΠΑΣΚΕ και ένα μέλος της ΔΑΚΕ καταψήφισαν την πρόταση. Εκαναν δηλαδή καθαρό ότι δεν σκοπεύουν να καταγγείλουν τα αποτελέσματα που παράγει το μνημόνιο, όπως το σχέδιο της ΣΣΕ που το θεωρούν βάση συζήτησης και διαπραγμάτευσης.
Το ίδιο έκαναν στα μέσα σταθερής τροχιάς ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ), που υπέγραψαν ΣΣΕ που αποδέχεται τους μνημονιακούς νόμους. Το ίδιο έκαναν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην ΕΥΔΑΠ. Και πάει λέγοντας... Η πράξη δείχνει ακόμα ότι μια από τις βασικές τους έγνοιες είναι να εμποδίζουν τους εργαζόμενους να οργανώνουν αποτελεσματικούς αγώνες. Και αυτό, ακόμα και ο πιο κακόπιστος απέναντι στο ΚΚΕ δεν μπορεί παρά να το συνδέσει με τις κολεγιές που κάνουν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και οι ποικιλώνυμες παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορα σωματεία προκειμένου να πλήξουν τη δράση των κομμουνιστών και των άλλων αγωνιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
Ειδικά αυτή την περίοδο είναι πολύ χρήσιμο οι εργαζόμενοι να ακούσουν προσεκτικά τι λένε αυτές οι δυνάμεις και ακόμα πιο προσεκτικά να παρακολουθούν τι κάνουν. Τότε και μόνο τότε γίνεται προφανής ο επιζήμιος ρόλος τους για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Δεν έχουν κανένα σκοπό να καταργήσουν κανένα μνημόνιο και κανένα νόμο του. Είναι αυθεντικοί διαχειριστές του συστήματος που η ουσία του συνιστά τη σύγχρονη βαρβαρότητα, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Σκεφτείτε όταν λένε ότι θα καταργήσουν αντεργατικούς νόμους αλλά στα συνδικάτα ψηφίζουν μειώσεις μισθών τι έχουν να κάνουν αν γίνουν κυβέρνηση...

Ούτε ψίχουλα για το λαό
Είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο ρ/σ «Βήμα»: Ο ΣΥΡΙΖΑ «δε θα καταγγείλει το PSI» (...) «το χρέος έχει κουρευτεί, έχουν χαθεί τα λεφτά, το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, λοιπόν, είναι μέσα στο πακέτο αυτό, αυτό το πρόγραμμα, δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί (...) Το PSI έχει συντελεστεί. Δεν μπορείς να το ακυρώσεις τώρα. Η ανταλλαγή ομολόγων έχει επισυμβεί. Με την ανταλλαγή των ομολόγων, λοιπόν, ανελήφθη η υποχρέωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διότι με το κούρεμα οι τράπεζες είχαν μεγάλες απώλειες και έχουν αρνητική θέση».
Ξεχνάει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα αποτέλεσαν προαπαιτούμενο για το PSI. Ότι τα αντεργατικά μέτρα είναι στα πλαίσια της στρατηγικής «Ευρωπαϊκή Ένωση 2020» για την ανταγωνιστικότητα για να γίνουν πάμφθηνοι οι εργαζόμενοι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες με τους οποίους θα κάνει την ανάπτυξη ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξεχνάει ότι στο πλαίσιο του PSI δεν «κουρεύτηκαν» μόνο οι τράπεζες που θα συνεχίσουν να ανακεφαλαιοποιούνται, δηλαδή να χρηματοδοτούνται με κρατικό χρήμα, αλλά και ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, για τα οποία έγιναν και θα γίνουν δραστικές περικοπές στη χρηματοδότησή τους από το κράτος, για τα οποία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σφυρίζει αδιάφορα.
***
Τι άλλο είπε; Για το αν ΔΕΗ και ΟΤΕ θα επανέλθουν στο δημόσιο: «Ολα αυτά θα τα ξαναδούμε πολύ συγκεκριμένα από τις δυνατότητες που προσφέρει μια κυβέρνηση, τις δυνατότητες της χώρας κτλ. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να δεσμευθώ συγκεκριμένα». Για το αν οι μισθοί θα αποκατασταθούν: «Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να σταματήσουμε τη συνέχιση της λεηλασίας μισθών και συντάξεων (...) Σταδιακά θα αρχίσει η αποκατάστασή τους σε επίπεδα ανθρώπινα. Όταν λέμε σταδιακά, αυτό συναρτάται με την προσπάθεια που θα γίνει για την ανόρθωση της οικονομίας, την ανασυγκρότησή της (...) Σχετικά σύντομα, θα προσπαθήσουμε οι μισθοί να γίνουν ανθρώπινοι. Να μπορεί ο άλλος να δουλεύει, όχι για να γίνει πλούσιος φυσικά, αλλά να επιβιώνει ανθρώπινα». Πού τοποθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόν τον κατώτατο μισθό; «Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω. Είναι, όμως, σαφές ότι πρέπει να ξεκινήσει μια σταδιακή ανάκαμψη». Να λοιπόν που εξαρτά τους μισθούς από την ανάπτυξη των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αλλά οι μεγαλοεπιχειρηματίες θέλουν μισθούς πείνας για να κερδοφορούν και να αναπτύσσονται. Και βεβαίως, αυτή η τοποθέτηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συμφωνία συνδικαλιστικών του στελεχών (π.χ. Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ), που συμφωνούν με συμβάσεις που μειώνουν μισθούς και στη ΔΕΗ εκτός από τη μείωση καταργούν τη μονιμότητα. Αλλά και η αόριστη θέση ότι κάποτε θα γίνουν οι μισθοί ανθρώπινοι από μια κυβέρνηση, με δεδομένη την αντίθετη θέση των μεγαλοεπιχειρηματιών που τους θέλουν τσακισμένους για να κερδοφορούν, εφησυχάζει τους εργαζόμενους να μη διεκδικούν, άρα αφοπλίζει το κίνημα. Είπε ακόμη ο Π. Λαφαζάνης σχετικά με το φόρο 1% στον τζίρο των επιχειρήσεων, που δήλωσε ο κ. Μηλιός: «Αυτό στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει».
***
Τι προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας; Ότι για το μόνο που δεσμεύεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι για την απρόσκοπτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για το ότι θα κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι του για να επανέλθουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες σε τροχιά ανάκαμψης. Τότε, λέει, θα δούμε αν περισσέψει κανένα ψίχουλο και για το λαό ή, καλύτερα, για τους πλέον εξαθλιωμένους. Αυτή είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και απορρέει από το γεγονός ότι είναι μέχρι τα μπούνια με την ΕΕ και την Ευρωζώνη σπέρνοντας αυταπάτες ότι θα γίνουν φιλολαϊκές αλλαγές εντός της ευρωένωσης του κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή των εχθρών των λαών.
Β.ΓΚΙΟΚΑ