Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Περιφέρεια Αττικής: Στα χνάρια της προηγούμενης αρχής η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ και στο θέμα των απορριμμάτων

Τη στάση της Περιφερειακής Αρχής του ΣΥΡΙΖΑ, που βαδίζει πιστά στα χνάρια της προηγούμενης σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, κατήγγειλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος.
Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, εκ μέρους των συμβούλων του ΚΚΕ, αναφερόμενος στην επιστολή της Ρ. Δούρου στους δημάρχους της χώρας, με την οποία τους ζητά «την εκπόνηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων και την ανάπτυξη των τοπικών δράσεων στην κατεύθυνση της πρόληψης, διαλογής στην πηγή και επανάχρησης», τόνισε πως «ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει και από το δικό σας σχεδιασμό γιατί κι εσείς όπως και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή οικοδομείτε την πρότασή σας στα ίδια θεμέλια, στο νόμο 4042/12 και την κοινοτική οδηγία 2008/98». Τόσο ο παραπάνω νόμος όσο και η συγκεκριμένη οδηγία προωθούν την επιχειρηματική - κερδοσκοπική δράση και σε αυτόν τον τομέα, κάτι που στρέφεται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, ο Γ. Μανουσογιαννάκης υπογράμμισε πως από τη συγκεκριμένη επιστολή της περιφερειάρχη απουσιάζει «κάθε αναφορά στη δράση των επιχειρηματιών στον τομέα της συλλογής και διαχείρισης των απορριμμάτων, γιατί προφανώς συμφωνείτε με αυτήν». Υπενθύμισε πως οι προτεραιότητες που θέτει στην επιστολή της είναι η σταδιακή μεταφορά της Oλοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής και το κλείσιμό της «χωρίς όμως να προσδιορίζετε πότε θα κλείσει, πού θα μεταφερθεί. Σήμερα (σ.σ. χτες) μάλιστα είπατε ότι δεν θα είναι ο μοναδικός ΧΥΤΑ, δηλαδή δεν πρόκειται να κλείσει οριστικά». Επίσης, ως προς τη δεύτερη προτεραιότητα, «θέτετε την ''ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων με ΣΔΙΤ''. Ασφαλώς και συμφωνούμε αφού πρώτοι εμείς και μόνο εμείς στο ΔΣ του ΕΣΔΚΝΑ, προκατόχου του ΕΔΣΝΑ, αντιταχθήκαμε στις πιο πάνω μονάδες. Αυτό είχαμε κάνει και στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όμως εσείς αυτό που γράψατε το εννοείτε; Και αν ναι, τότε γιατί στον προϋπολογισμό του 2015 βάλατε δύο εκατομμύρια ευρώ για το Γραμματικό; Γιατί δεν αποφασίσατε τη διακοπή των εργασιών; Μήπως θέλετε να δημιουργηθούν τετελεσμένα όπως αναφέρει σε άρθρο του στο ''aftodioikisi.gr'' στις 7/10/2014 και το συνδικαλιστικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ κ. Μπίζας ότι ''αν δεν υιοθετηθεί το νέο μοντέλο η λύση των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και η καύση είναι μονόδρομος'';».
Κατηγόρησε επίσης την περιφερειάρχη ότι δεν παρουσίασε καμία πρόταση για το θέμα και σημείωσε, σχετικά με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τα απορρίμματα, πως «για το νομοσχέδιο σηκώνετε φασαρία ότι σας παίρνει τις αρμοδιότητες, για να κρύψετε την ουσιαστική συμφωνία σας με την κυβέρνηση, την ΕΕ, αλλά και τις άλλες παρατάξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, συμφωνία στο Νόμο 4042/12 και την κοινοτική οδηγία, που διατυμπανίζετε σε κάθε ευκαιρία, όπως κάνατε στη γνωστή επιστολή σας προς τους δήμους και τα ΜΜΕ. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από τα συγχαρητήρια που πήρατε από την ΕΕ, μόλις χτες (σ.σ. προχτές)».
Κλείνοντας, παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το θέμα, που «υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και το εισόδημά τους, το σεβασμό στην υγεία των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα και των κατοίκων, στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, που μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες μπορεί να εξασφαλιστεί.
Ειδικότερα για την Αττική: Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας των 4 μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων. Να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης των αποβλήτων στην περιοχή του Θριασίου. Να δημοσιοποιηθούν τώρα, ενόψει και του επικείμενου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, τα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΕΣΔΝΑ σε σχέση με τη χωροθέτηση του μελλοντικού ΧΥΤΑ που μέχρι σήμερα κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό».
Στην αρχή της συζήτησης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» με παρέμβασή της ζήτησε να υπάρξει ψήφισμα από την Περιφέρεια, με το οποίο να ζητείται να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους Σύρους πρόσφυγες, ώστε να μπορέσουν να ταξιδέψουν και να πάνε όπου επιθυμούν. Επιπλέον, έγινε αναφορά στην ανάγκη να μεριμνήσει η Περιφέρεια για τη στέγαση και τη σίτισή τους.
Το δεύτερο θέμα που έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» αφορούσε τον 21χρονο κρατούμενο Νίκο Ρωμανό που βρίσκεται σε απεργία πείνας. Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ τόνισαν πως πρέπει να του δοθεί η εκπαιδευτική άδεια που δικαιούται.